Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Neurochirurgie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Behandeling met een harde halskraag

Behandeling met een harde halskraag


U heeft schade aan uw nek door bijvoorbeeld nekletsel, maar soms door een operatie aan de nekwervels. Samen met uw arts heeft u besloten voor een behandeling met een harde halskraag. Hier leest u meer informatie over de nek, de behandeling met en zorg rondom een harde halskraag.

Over de nek


De nek bestaat uit zeven halswervels. Deze wervels zijn verbonden met kleine gewrichten, banden (ligamenten) en spieren. Hierdoor kunt u uw nek bewegen en is uw nek stabiel.
nekwervels

Oorzaak en behandeling van nekletsel


Nekletsel ontstaat vaak door één of meerdere breuken in de halswervels. Soms gaat nekletsel samen met beschadigde banden en spieren van de halswervels. Dit maakt de nek minder stabiel. Nekletsel wordt behandeld met een harde halskraag (Vista halskraag) of een operatie. Soms krijgt u beide behandelingen als dit nodig is.

Behandeling met de Vista-kraag


Een Vista-kraag werkt in principe hetzelfde als gips. Het enige verschil is dat de Vista-kraag af kan en gips niet. Het is de bedoeling dat u de Vista-kraag permanent draagt. Dus 24 uur, 7 dagen per week. De kraag bestaat uit een losse voor- en achterkant die met klittenband (zachte riempjes) aan elkaar vastzit.
110
De Vista-kraag zorgt dat uw nek steviger is en u uw nek niet kunt bewegen. U kunt bijvoorbeeld niet meer knikken of uw hoofd draaien. Dit is belangrijk omdat als u wel uw nek beweegt, de nekwervels los van elkaar kunnen verschuiven. De breuk kan hierdoor niet genezen en ruggenmerg of zenuwbanen kunnen beknellen. U kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, pijnklachten of klachten bij het bewegen van uw armen en/of benen.

De halskraag plaatsen en aanmeten


Uw behandelend arts heeft de kraag ingesteld op de juiste hoogte en maat. Dit doet de arts met de draaiknop. De arts is de enige die de hoogte en maat van de halskraag mag bepalen. De draaiknop mag verder niet worden versteld.

Poli-afspraken tijdens de behandeling


Tijdens de behandeling met de vistakraag krijgt u één of meer afspraken op de polikliniek Neurochirurgie. Tijdens deze afspraken worden röntgenfoto’s of CT-scans van uw nek gemaakt. De arts beoordeelt deze beelden.

Einde van de behandeling


Als uw nek genoeg is hersteld, bespreekt de arts met u of u de kraag niet meer hoeft te dragen. Soms dragen patiënten de kraag in de afbouwperiode. Bijvoorbeeld als bijrijder in de auto. U hoeft geen fysiotherapie als (na)behandeling.

Leefregels


Als u de halskraag draagt, moet u zich aan een aantal “leefregels” houden:

Instructies voor het plaatsen van de kraag door familie/verzorger


U mag de Vista-kraag niet zelf af- en omdoen. U heeft hiervoor hulp nodig. Uw familie of verzorger krijgt hierover informatie als u ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Hieronder staat stap voor stap omschreven hoe uw familie/verzorger de Vista-kraag kan omdoen.

Stap 1: plaats het achterste paneel
U ligt helemaal plat op bed zonder kussen onder uw hoofd. Als dit echt niet kan, mag u in overleg met de arts op een stevig, plat kussen liggen. Uw schouders liggen niet op het kussen. Uw armen liggen langs uw lichaam. Blijf horizontaal liggen, kijk naar één punt op het plafond en houd uw hoofd helemaal stil.

Uw familie/verzorger beoordeelt of u uw hoofd goed stil kan houden. Als u uw hoofd niet stil kunt houden, moeten twee mensen de Vista-kraag bij uw af- of omdoen. Eén persoon houdt uw hoofd vast en één persoon plaatst de kraag.

Uw familie/verzorger plaatst het achterste paneel voorzichtig, zoals op het plaatje. Let op dat het achterste paneel niet onderste boven wordt geplaatst. De letters ‘vista’ moeten leesbaar zijn (onderaan het paneel). Dan zit het paneel goed.
vistakraag 1

Stap 2: bevestig het voorstel paneel
Uw familie/verzorger bevestigt het voorste paneel aan het achterste paneel zoals op het plaatje.

Uw familie/verzorger trekt de zijkanten van de kraag uit elkaar en plaatst de kinsteun op de kin. Uw familie/verzorger draait met een scheppende beweging de kraag om de nek. Uw hoofd moet helemaal stil blijven liggen.
vistakraag
Stap 3: bevestig en trek aan
Uw familie/verzorger maakt de zachte riempjes van klittenband aan beide kanten vast. De voorkant van de kraag moet ondertussen op zijn plek blijven zitten. Beide riempjes moeten even lang zijn. Hierdoor zit het achterste paneel ook recht. De riempjes mogen niet te los zitten. Dan zit de kraag niet goed.

vistakraagvistakraag
Stap 4: controleer of de kraag goed zit
De kraag zit goed als deze helemaal strak aansluit op de nek en kin. De kraag zit niet ‘lekker’. Dit is niet tegen te houden. Onder de kinsteun kan net aan één vinger langs de kaak glijden. U kunt wel gewoon slikken: de kraag drukt niet op uw keel.
Het plastic van de kraag maakt geen contact met de huid. Tussen het plastic en uw huid zitten binnenpads. De binnenpads beschermen uw huid tegen drukplekjes.

Uitzonderingen


U volgt de instructies die hierboven staan altijd op. Als er een uitzondering wordt gemaakt op de instructie van de kraag omdoen, gebeurt dit in overleg met de arts:
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Contact


Neem contact op met de polikliniek Neurochirurgie als u nieuwe klachten krijgt. Bijvoorbeeld pijn die erger wordt, tintelingen of krachtverlies aan de schouders, armen of benen. U mag ook contact opnemen als u ongerust bent of vragen heeft.

  • Verpleegkundig spreekuur
Voor als u vragen heeft voor de verpleging of artsvos.neurochirurgie@erasmusmc.nl
06 348 605 34, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van
9.00 tot 15.00
  • Verpleegafdeling Neurochirurgie
Voor spoedvragen buiten kantooruren(010) 703 32 36  • Polikliniek Neurochirurgie
Voor als u vragen heeft over poli-afspraken(010) 704 01 29Foldernummer: 0000881-01_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien