Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Beenmergpunctie en botboring bij kinderen

Bij uw kind zal een beenmergpunctie gedaan worden. Wij vertellen u wat dit is en hoe de behandeling verloopt.

Download PDF

Beenmerg

Beenmerg is zacht, sponsachtig weefsel. Het zit binnenin lange botten. In het beenmerg worden rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes gemaakt. Soms is er een verstoring in de aanmaak van bloedcellen. Met een beenmergpunctie kunnen we in dat geval een diagnose stellen of het effect van een behandeling onderzoeken.

Beenmergpunctie en botbiopt

Tijdens een beenmergpunctie nemen we beenmerg af bij uw kind. Dit beenmerg onderzoeken we daarna onder de microscoop. We doen dit door met een naald te prikken in het bot van het bekken. Na de prik zuigen we wat beenmerg op met een spuitje. We prikken aan de voorkant of aan de achterkant van het bekken. Soms moeten we aan beide kanten van het bekken prikken. Soms doen we ook een botbiopt. Bij een botbiopt nemen we een klein stukje bot weg.
De dokter bepaalt van tevoren welke puncties we moeten doen en of we het aan 1 of 2 kanten van het bekken moeten doen.

Voorbereiding

Een aantal dagen voor de beenmergpunctie screent de anesthesist (slaapdokter) uw kind. Ook ontvangt u uitleg over de vorm van narcose. Dit kan telefonisch of op de polikliniek anesthesiologie. Meer informatie over anesthesie kunt u vinden op: Erasmus MC - patiëntfolder: Anesthesie en de begeleiding van uw kind.
Een dag voor de beenmergpunctie, aan het einde van de middag, belt de secretaresse van de polikliniek kinderhemato-oncologie u. Zij vertelt u hoe laat u en uw kind in het ziekenhuis moeten zijn op de dag van de beenmergpunctie. Ook vertelt ze tot hoe laat uw kind mag eten en drinken.

Op de operatiekamer

We doen de beenmergpunctie op de operatiekamer. Hier krijgt uw kind narcose. Een van de ouders mag mee naar de operatiekamer om te blijven tot uw kind slaapt. Als uw kind de narcose krijgt, valt hij snel in slaap. Hij merkt dan niets van de punctie. Als ouders kunt u op de dagbehandeling wachten tijdens de punctie. Als uw kind weer wakker is na de ingreep, mag 1 ouder naar de uitslaapkamer gaan.
De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Uw kind blijft op de dagbehandeling totdat de narcose goed is uitgewerkt. Meestal kunt u na een paar uur weer naar huis.


Na het onderzoek

Op de plaats van de prik, plakken we een pleister en soms steri-strips. Deze mogen er de volgende dag weer af. Uw kind kan dan ook weer douchen. De eerste paar dagen kan uw kind last hebben van zijn rug of bekken. U mag daarvoor pijnstillers geven, zoals paracetamol. Als dit niet genoeg helpt tegen de pijn, moet u contact opnemen met de polikliniek. Neem ook contact op met de polikliniek als het wondje blijft bloeden, als de wondjes rood worden of als uw kind binnen 72 uur na de ingreep hoge koorts krijgt.
De resultaten van een beenmergpunctie zijn na ongeveer een week bekend. De behandelend arts maakt een afspraak met u over de uitslagen.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek kinderhemato-oncologie.

Contact

Polikliniek kinderhemato-oncologie (010) 703 74 00