Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindermaag-, darm- en leverziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Ballon button bij uw kind

Ballon button bij uw kind


Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie katheter gehad (Kangaroo). Deze katheter wordt nu vervangen door een ballon button, een korte gastrostomiekatheter van siliconen die net boven de huid eindigt.

De ballon button


De ballon button heeft aan de binnenzijde (in de maag) een ballon, die via een nippel aan de zijkant wordt gevuld met water. Aan de bovenkant zit een afsluitdopje. De button sluit vlak op de huid aan, dit is prettiger voor uw kind. Uw kind kan zich met deze voedingskatheter vrijer bewegen en de button is onder kleding niet zichtbaar. Alleen voor het geven van voeding of medicijnen wordt er aan de button een extra slangetje gekoppeld.

Ballon button

Plaatsen van een ballon button


Wanneer uw kind een PEG-katheter heeft, wordt de button de 1e keer in het ziekenhuis geplaatst. Het verwijderen van de PEG-katheter gebeurt onder anesthesie (narcose), daarna wordt de ballon button in de bestaande maagfistel gezet. Dit betekent voor uw kind minimaal een dagopname in het Erasmus MC Sophia. Wanneer uw kind een Chirurgische Gastrostomie katheter (Kangaroo) heeft, kan deze na een paar maanden worden vervangen voor een ballon button. Dit gebeurt poliklinisch en uw kind hoeft hiervoor niet onder anesthesie.

De button is er in verschillende lengtematen. De arts of de verpleegkundig consulent wond-, incontinentie- en stomazorg (WIS) heeft voor uw kind de juiste maat opgemeten. U krijgt in het ziekenhuis instructies over de verzorging en het gebruik. Na ongeveer 3 maanden komt u met uw kind terug naar de polikliniek om (onder begeleiding) de button de 1e keer te verwisselen. Daarna is het mogelijk, en voor de meeste ouders gebruikelijk, om de button eens in de 3 maanden zelf thuis te vervangen.

Het is belangrijk dat u altijd een reserve button in huis heeft.

Mocht de button onverwachts stuk gaan en uit de fistel vallen, dan moet u zo snel mogelijk (het liefst binnen 2 uur) een nieuwe plaatsen. De fistel kan namelijk snel dicht gaan zitten. Heeft u geen reserve button bij de hand, plaats dan de kapotte weer terug en plak deze vast met een pleister. Daarna moet u zo spoedig mogelijk een nieuwe button plaatsen.

Gebruik van de ballon button


Op de button kunnen verschillende voedingsslangetjes worden gebruikt. Samen met de verpleegkundig consulent WIS kunt u het slangetje kiezen dat voor uw kind het meest geschikt is. Zet nooit een spuit rechtstreeks op de voedingspoort, dit kan de button beschadigen.

Het geven van voeding via de ballon button gaat als volgt:
Bovenkant ballon button

Aandachtspunten bij de verzorging


Hieronder staat een aantal punten die u tijdens de verzorging van de ballon button nauwlettend in de gaten moet houden:


Thuis de ballon button vervangen


De button moet om de 3 maanden worden verwisseld om te voorkomen dat de ballon kapot gaat. Was altijd eerst uw handen met water en zeep voordat u aan de verzorging begint.

 1. Verwijder de button uit de verpakking en doe wat kathetergel op de button.
 2. Mocht er een invoergeleider bij de button zitten, plaats deze dan indien nodig in de button. Dit geeft de button meer stevigheid bij het plaatsen. Let op dat de geleider niet langer is dan de button.
 3. Maak de huid rondom de button in een draaiende beweging schoon met een gaasje met lauwwarm kraanwater.
 4. Haal de ballon van de button die in de maag van uw kind zit leeg en controleer een paar keer of al het water eruit is door er met de spuit krachtig aan te zuigen.
 5. Haal de button voorzichtig met een draaiende beweging uit de fistel, met uw andere hand houdt u ondertussen de buikwand tegen.
 6. Spuit wat kathetergel op de fistel en druk de nieuwe button voorzichtig, met een licht draaiende beweging, in de maag. Verwijder de invoergeleider uit de button.
 7. Plaats de spuit met water op het ventiel en vul de ballon voorzichtig met de voorgeschreven hoeveelheid water.
 8. Verwijder de overtollige kathetergel.
 9. Controleer met behulp van een voedingsslang of de button in de maag zit door maaginhoud op te trekken of 20 ml water in te laten lopen.

Problemen, oorzaken en eventuele oplossingen


Hieronder staat een lijstje met de meest voorkomende problemen, mogelijke oorzaken en oplossingen. De meest voorkomende problemen zijn:

 1. lekkage via de fistel
 2. de button is verstopt
 3. irritatie van de huid
 4. drukplek rondom de fistel
 5. licht bloeden van de fistel
 6. het water kan niet uit de ballon worden verwijderd

1. Lekkage via de fistel
oorzaak:

oplossing:


2. De button zit verstopt
oorzaak:
oplossing:

3. Irritatie van de huid
oorzaak:
oplossing:

4. Drukplek (deukje) rondom de fistel
oorzaak:
oplossing:

5. Licht bloeden van de fistel
oorzaak:
oplossing:

6. Het water kan niet uit de ballon worden verwijderd
oorzaak:
oplossing:

Heeft u nog vragen?


Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent WIS (Wond-, Incontinentie- en Stomazorg). Suggesties en opmerkingen zijn altijd welkom.

Contact


Consulent WIS (010) 703 61 17
E-mail: wiskids@erasmusmc.nl

Buiten kantooruren en bij spoed kunt u het beste contact opnemen met de behandelend arts van uw kind.

Foldernummer: 0000492-10_16


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien