Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Balanitis van Zoon

Balanitis van Zoon is een ziekte van de slijmvliezen van de penis. Goede hygiëne is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Download PDF

Balanitis van Zoon

Balanitis van Zoon heet ook wel Balanitis plasmacellularis. Het is een ziekte van de slijmvliezen van de penis. Vaak zitten de afwijkingen op de eikel. Soms zitten ze op de penisschacht. Soms zitten ze op beide plekken. Deze huidziekte komt vaak voor bij onbesneden mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Oorzaak

De precieze oorzaak van Balanitis van Zoon weten we niet. Risicofactoren die we nu kennen zijn slechte voorhuid hygiëne en roken. Factoren die Balanitis van zoon uitlokken zijn urineretentie (niet volledig uitplassen), smegma, wrijving, warmte en vochtigheid.

Klachten

Vaak heeft u geen klachten van Balanitis van Zoon. Klachten die u kunt krijgen zijn onder andere jeuk, pijn of branderigheid. We herkennen de ziekte aan begrensde, vochtige, glanzende, rode, blijvende plekken op de eikel. Soms zitten deze plekken ook aan de binnenkant van de voorhuid of op de slijmvliezen in de mond. Balanitis van Zoon is niet besmettelijk.

Uw arts ziet aan de plekken of u Balanitis van Zoon heeft. Als we twijfelen nemen we een stukje huid weg (een biopt). We verdoven dan de huid op de plaats waar we het stukje huid wegnemen.

Behandeling

Goede hygiëne van de voorhuid is erg belangrijk. We hebben geen zalf of crème die bij iedereen werkt. Antibacteriële crèmes, scrubs, hormoonzalven of hormooncrèmes en zalven of crèmes die de afweer onderdrukken helpen soms wel. U kunt ook een combinatie van deze middelen gebruiken. Bij sommige mensen helpt een behandeling met een crème die de eigen afweer activeert (Imiquimod crème). Ook lasertherapie helpt bij sommige mensen. Soms verdwijnen de plekken helemaal, maar soms komen ze weer terug. Besnijdenis (het weghalen van de voorhuid) kan de ziekte soms definitief genezen.

Wij adviseren u om uw penis een keer per dag te wassen met water en zeep. Schuif hierbij de voorhuid goed naar achteren, zodat u smegma en bacteriën verwijdert.

Het gevaar

Bij Balanitis van Zoon kan heel soms een voorloperstadium van huidkanker (plaveiselcelcarcinoom) ontstaan. Dat merkt u doordat er ruwe, kapotte of soms harde plekken ontstaan. Deze doen meestal pijn. Bulten die snel groter worden of een wondje dat niet geneest ondanks de behandeling kunnen ook wijzen op kanker. Als u hier last van heeft, geef dit dan altijd direct door aan uw arts. Zo kunnen we onrustige cellen op tijd ontdekken en behandelen.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek Dermatologie.

Contact

Polikliniek Dermatologie (010) 704 01 10