Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Kinderendocrinologie

Arginine-tolerantietest

Arginine-tolerantietest

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Een Arginine-tolerantietest is een onderzoek naar de groeihormoonafscheiding. Een gestoorde functie van de afgifte van het groeihormoon kan de groei van uw kind belemmeren.

Voorbereiding


Nuchter zijn

De spijsvertering kan de hoeveelheid groeihormoon beïnvloeden. Daarom moet uw kind op de dag van het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij de avond ervoor vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken, behalve water. Kinderen tot 1 jaar mogen tot 04.00 uur ’s nachts borstvoeding en tot 02.00 uur ’s nachts flesvoeding.

Emla zalf
Wanneer uw kind angstig is voor een prik, kunt u de huid van tevoren verdoven met Emla zalf. U krijgt deze zalf toegestuurd van de dagverpleging. U brengt deze een uur van tevoren thuis aan volgens de instructies.

Wat vertelt u uw kind?
Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat hij:

Wat neemt u mee?


Neemt u eventueel wat speelgoed, een knuffel of een voorleesboek mee.

Over het onderzoek


Wat is het doel?

Door middel van de Arginine-tolerantietest bepaalt de arts de functie van het groeihormoon. Het groeihormoon wordt afgescheiden door een klier in de hersenen, de hypofyse. Arginine is een eiwitachtige stof die de hypofyse stimuleert tot afscheiding van het groeihormoon. Bij het toedienen van arginine via een infuus, wordt de klier aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra groeihormoon. Door de hoeveelheid groeihormoon in het bloed te meten, kan de arts afwijkingen in de groeihormoonafscheiding ontdekken.

Verloop van het onderzoek


U blijft tijdens de hele test bij uw kind. De verpleegkundige brengt een infuusnaald in aan de binnenkant van de elleboog of op de hand. Via dit infuus nemen wij bloed af. De naald gaat er weer uit en er blijft een dun plastic buisje achter. Een kwartier na het prikken van het infuus krijgt uw kind de eerste bloedafname en daarna de arginine via het infuus. Dit duurt een half uur. Hierna neemt de verpleegkundige op verschillende tijdstippen nog een aantal keer bloed af. Direct na de test mag het infuus eruit. Voordat uw kind naar huis mag, moet hij eerst bij ons iets gegeten hebben.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt de hele ochtend,

De uitslag


De uitslag is na ongeveer 2 weken bekend. U krijgt een telefonische afspraak mee voor het spreekuur van de behandelend kinderarts om de uitslag te bespreken.

Contact


Dagverpleging, (010) 703 67 95 (bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur).




Foldernummer: 5845818-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien