Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Interne geneeskunde
Endocrinologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Arginine-GHRH-test

Arginine-GHRH-test

Functietest Endocrinologie


U krijgt binnenkort een arginine-GHRH-test. Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Doel van de test


Met deze test willen we kijken of uw lichaam te weinig groeihormoon maakt. Bij de test krijgt u arginine en GHRH toegediend. Normaal gesproken maakt het lichaam dan extra groeihormoon aan. Dit wordt gemaakt door de hypofyse. Stijgt uw groeihormoon-gehalte niet? Dan maakt uw lichaam misschien te te weinig groeihormoon. Om dit te onderzoeken, meten we meerdere malen hoeveel groeihormoon er in het bloed zit.

Voorbereiding voor de test


Nuchter
Voor de arginine-GHRH-test moet u nuchter zijn. U mag vanaf 22.00 uur de avond voor de test niets meer mag eten en drinken. U mag ook niet meer roken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test


U krijgt twee infuusnaalden in uw arm. Daarna moet u 30 minuten wachten. Via de ene infuusnaald nemen we de buisjes bloed af. Dit gebeurd op zeven momenten. Via de andere infuusnaald krijgt u de arginine en GHRH. De test duurt in totaal ongeveer twee uur.

Tijdens de arginine-GHRH-test moet u zich houden aan deze “leefregels”:

Bijwerkingen van de test


Bij de arginine-GHRH-test krijgt u meestal geen bijwerkingen. Heel af en toe hebben mensen last van misselijkheid die vanzelf weer overgaat. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg


U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test


De uitslag van de arginine-GHRH-test krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek.

Afspraak verzetten


Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact').

Contact


Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:


Foldernummer: 0000857-05_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien