Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Antegrade Pyelografie (APG)

Bij een antegrafie pyelografie (APG) controleren we of de urine goed van uw nier naar uw blaas loopt. Dit doen we met contrastvloeistof en röntgenfoto's. We leggen u hier uit hoe u moet voorbereiden en wat u kunt verwachten.

Download PDF

Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Kleding
Trek kleding aan zonder metalen sluitingen (ritsen, knopen of beugels/sleutingen van de bh) of kleding dat u makkelijk uit en aan kunt trekken. Metaal aan de kleding kan röntgenfoto's namelijk verstoren.

Over dit onderzoek

Wat is het doel?


U heeft een slechte afvoer van urine vanuit uw nier naar uw blaas. Daarom heeft u een slangetje in uw nier gekregen. Dit slangetje noemen we een nefrostomie-katheter. Met deze katheter ontlasten we uw nier.

Met dit onderzoek controleren we of er weer urine van uw nieren naar uw blaas loopt.

Wat we gaan doen

Met een contrastmiddel en röntgenstralen maken we uw urineleider (die van uw nier naar uw blaas loopt) zichtbaar.

APG met een nefrostoie-katheter

Verloop van het onderzoek

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts. Ook kan het voorkomen dat de arts die het onderzoek of de behandeling van tevoren met u heeft doorgesproken niet degene is die het onderzoek of de behandeling uitvoert.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoektafel. We sluiten een fles met contrastmiddel aan op uw nefrostomie-katheter. Het contrastmiddel druppelt dan langzaam uw nier in.

Soms krijgt u een vervelend gevoel in uw onderbuik. Vertel dit dan tegen de radioloog of laborant.

We maken foto's met een röntgenbuis. Met deze foto's kunnen we zien of het contrastmiddel door uw urineleider naar uw blaas loopt.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

De uitslag
De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704