Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Antegraad Pyelogram (APG)

Antegraad Pyelogram (APG)


Er is (tijdelijk) geen of weinig afvloed van urine van uw nier naar uw blaas. Daarom heeft u een slangetje in uw nier gekregen (een nefrostomie-katheter). Doordat de urine via het slangetje in het urinezakje wordt opgevangen, wordt uw nier ontlast. Om te controleren of de afvloed van urine naar uw blaas goed verloopt, krijgt u een APG.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding e.d.)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Na contrasttoediening mag u 24 uur geen borstvoeding geven.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over dit onderzoek


Wat we gaan doen


Tijdens dit onderzoek maken we met contrastmiddel en röntgenstralen de afvloed van de nier naar uw blaas zichtbaar.

Verloop van het onderzoek


Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoektafel. De fles met contrastmiddel wordt aangesloten op de nefrostomie-katheter. Het contrastmiddel druppelt vervolgens langzaam de niet in. Soms krijgt u een onaangenaam gevoel in uw onderbuik. Vertel dit tegen de radioloog of laborant. Tegelijkertijd worden er foto’s gemaakt met de röntgenbuis om de afvloed van het contrastmiddel naar de blaas te volgen.

De uitslag


De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.Foldernummer: 0000141-11_11


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien