Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Urologie


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

AMS sfincter operatie

AMS sfincter operatie

Het plaatsen van een kunstmatige sluitspier voor de blaas tegen ongewenst urineverlies


Bij een AMS sfincter operatie plaatsen we een kunstmatige sluitspier. Dit vermindert ongewenst urineverlies.

Kunstmatige sluitspier


Als de blaas zich vult met urine, sluit de sluitspier de blaas normaal gesproken af. Wanneer de sluitspier ontspant, kunt u plassen. Als de sluitspier niet of deels niet werkt, kunt u urine verliezen. Dit heet urine-incontinentie.

De kunstmatige sluitspier kan urine-incontinentie verhelpen. Dit gebeurt door de functie van de sluitspier na te bootsen. Om de kunstmatige sluitspier te laten ontspannen, plaatsen we een pompje in de balzak. Dit pompje is aangesloten op een manchet en op een ballon. Als de manchet gevuld is met vloeistof, drukt het de plasbuis dicht. Als u wilt plassen, drukt u een aantal keer op het pompje. De plasbuis opent zich, doordat u de vloeistof uit de manchet naar de ballon pompt.

Voorbereiding


Voordat u geopereerd wordt, is het belangrijk het volgende te bespreken met de specialist:

De operatie wordt ingepland via het opnamebureau. Zij melden u de datum van de operatie. Dit gaat buiten uw specialist om. U dient zelf voor vervoer te zorgen.

Verloop van de operatie


We voeren de AMS sfincter operatie uit onder algehele narcose. U ligt op uw rug met uw benen in beensteunen. In de onderbuik en onder het scrotum maken we een kleine snede. Via de buiksnede plaatsen we de ballon. Via de snede onder het scrotum plaatsen we de manchet rondom de plasbuis. Tot aan de volgende ochtend krijgt u een katheter.

Na de operatie


U overnacht 1 nacht op de verpleegafdeling. De ochtend na de operatie verwijderen we de katheter. We controleren dan of u genoeg kunt uitplassen. Als u niet genoeg kunt uitplassen, kan de specialist opnieuw een katheter inbrengen. U gaat dan met katheter naar huis. Na ongeveer een week verwijderen we de katheter op de polikliniek Urologie.

6 weken na de operatie brengt u een bezoek aan de polikliniek. Dan activeren we de AMS sfincterprothese. Tot aan dit bezoek gebruikt u incontinentiemateriaal.

Tot het eerste bezoek aan de polikliniek mag u niet zwaarder dan 5 kilo tillen. Ook mag u niet sporten en fietsen. U mag tot het eerste bezoek ook niet seksueel actief zijn.

De eerste 2 weken is het belangrijk dat u 3 keer per dag 5 minuten lang het pompje naar beneden trekt in het scrotum. Anders kan het pompje te hoog in de lies gaan zitten. Dit maakt de bediening van het pompje moeilijker.

Complicaties


Na de operatie kunt u last hebben van een blauwe plek, zwelling en pijn. De zwelling mag u meerdere keren per dag 10 minuten koelen. Pas op dat de wonden niet week worden. Als u koorts krijgt, ziek wordt of de situatie niet vertrouwt, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.

Als de sneden na 10 dagen niet gesloten zijn, neem dan contact op met de verpleegkundige op de polikliniek urologie.

Er is een kleine kans op infectie. Een infectie behandelen we allereerst met antibiotica. Als dit niet helpt, kan het zijn dat de AMS sfincterprothese verwijderd moet worden. Na ongeveer 3 maanden kan de operatie opnieuw plaatsvinden.

Tijdens de operatie raakt de uroloog de plasbuis zelden. Als uw plasbuis beschadigt, krijgt u kort een verblijfskatheter.

Heeft u nog vragen?


Met vragen kunt u terecht bij de polikliniek urologie of de verpleegkundige. Houd uw patiëntnummer of geboortedatum bij de hand.

ContactFoldernummer: 0000802-05_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien