Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Alzheimercentrum Erasmus MC

In ons Alzheimercentrum zien wij mensen met verschillende vormen van dementie, of een vermoeden daarvan. Wij proberen patiënten en hun naasten zo goed en zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun klachten en hen hierbij te begeleiden. Om de zorg zo goed mogelijk te kunnen leveren, is er een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals neurologie, geriatrie en radiologie. Daarnaast doen wij belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar verschillende vormen van dementie. Met deze onderzoeken wordt de zorg voor de patiënt van vandaag verder verbeterd en komt een behandeling van dementie steeds dichterbij.

Download PDF

Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC


In ons Alzheimercentrum zien wij mensen met verschillende vormen van dementie, of een vermoeden daarvan. Wij proberen patiënten en hun naasten zo goed en zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun klachten en hen hierbij te begeleiden. Om de zorg zo goed mogelijk te kunnen leveren, is er een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals neurologie, geriatrie en radiologie. Daarnaast doen wij belangrijk wetenschappelijk onderzoek naar verschillende vormen van dementie. Met deze onderzoeken wordt de zorg voor de patiënt van vandaag verder verbeterd en komt een behandeling van dementie steeds dichterbij.


groepsfoto
p. 3
Wat is dementie?

p. 4
Een dag in het Alzheimercentrum

p. 6
Na de diagnose

p. 6
St
eun de strijd tegen dementie

p. 7
Contact











logo Alzheimercentrum

Wat is dementie?

Het is heel normaal dat mensen meer gaan vergeten als ze ouder worden. Het vergeten van afspraken, niet op een naam kunnen komen of het kwijtraken van spullen zijn klachten die vaak voorkomen bij ouderen, zeker tijdens een stressvolle periode. Als de vergeetachtigheid erger wordt en mensen er last van krijgen in het dagelijks leven dan zou de vergeetachtigheid ook het begin van dementie kunnen zijn. Maar wat is nou eigenlijk dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenziektes of hersenbeschadigingen die zorgen voor problemen in denkfuncties, zoals het geheugen, de taal of de concentratie. Hierdoor wordt iemand steeds afhankelijker van zijn omgeving. Er bestaan verschillende vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, Lewy Body dementie en vasculaire dementie. Bij elke vorm staan andere klachten op de voorgrond. Kijk voor meer informatie over de verschillende vormen van dementie op onze website: www.alzheimercentrumerasmusmc.nl.

Dementie wordt veroorzaakt door het verlies van zenuwcellen in de hersenen. Deze cellen zijn belangrijk voor denkfuncties zoals het geheugen, de taal of de concentratie. Wanneer de cellen afsterven kunnen de hersenen niet meer goed functioneren en ontstaan er stoornissen in het denken. Iemand met dementie kan hierdoor problemen krijgen met hele normale dingen in het dagelijks leven. Zo verdwaalt iemand met dementie in een bekende omgeving, weet hij niet meer hoe de afstandsbediening werkt of herkent hij bekenden niet meer.

Komt dementie alleen voor op latere leeftijd?

Hoewel dementie vaak wordt beschouwd als ouderdomsziekte, kan dementie ook op jonge leeftijd voorkomen. Er bestaan vormen van dementie die beginnen voordat iemand 65 jaar oud is. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze vorm van dementie komt vooral voor op oudere leeftijd.
cijfers

Een dag in het Alzheimercentrum

Hoe verloopt een bezoek aan het Alzheimercentrum?

U wordt meestal doorverwezen naar het Alzheimercentrum Erasmus MC om te bekijken of er sprake is van dementie. Zo ja, dan wordt er ook gekeken naar welke vorm van dementie er speelt. Afhankelijk van uw klachten en leeftijd wordt u onderzocht door een neuroloog of een geriater. Een dag in het Alzheimercentrum bestaat uit meer dan alleen een bezoek aan de neuroloog of geriater. Hieronder leggen wij u stap voor stap uit wat u kunt verwachten op een onderzoeksdag.

Vraaggesprek
Wij beginnen altijd met een vraaggesprek. Tijdens dit gesprek stelt de neuroloog of geriater vragen over uw klachten. De arts wilt bijvoorbeeld weten wanneer de klachten zijn begonnen, of de klachten toenemen, wat er in het dagelijkse leven minder goed gaat, en wat precies de reden is dat u bij ons terecht bent gekomen. Daarnaast stellen we ook vragen over het gebruik van medicijnen, ziektes in het verleden en aandoeningen die in uw familie voorkomen.
anamnese
Voor dit vraaggesprek is het belangrijk dat u iemand meeneemt die u goed kent, bijvoorbeeld uw partner, een familielid, een vriend(in) of de buurman/-vrouw. Van tevoren kunt u zelf een lijstje maken met dingen die u tijdens het gesprek wilt bespreken.

Lichamelijk en neurologisch onderzoek
Na het vraaggesprek krijgt u een lichamelijk en neurologisch onderzoek. Hierbij worden uw oogbewegingen, de kracht in uw armen en benen en de reflexen (hoe werken de zenuwen) bekeken. Ook nemen we bloed af om te onderzoeken of er sprake is van aandoeningen die lijken op dementie, bijvoorbeeld infectieziekten, suikerziekte, bloedarmoede of schildklieraandoeningen. Een ervaren medewerker prikt uw bloed terwijl u in een stoel zit.

Neuropsychologisch onderzoek (NPO)
Bij het neuropsychologisch onderzoek kijkt de neuropsycholoog of er veranderingen zijn in het denken. Er worden eerst vragen gesteld over de klachten aan uzelf en uw naaste. Daarna worden testen afgenomen om bijvoorbeeld uw geheugen, concentratie en taal te meten. Ook gebruikt de neuropsycholoog lijsten met vragen over het gedrag en gevoelens. U hoeft zich voor dit onderzoek niet voor te bereiden, maar neem wel uw (lees)bril of gehoorapparaat mee. Dit onderzoek duurt ongeveer 2 uur. De persoon die met u is meegekomen, is alleen aanwezig aan het begin van het onderzoek en neemt daarna plaats in de wachtkamer.NPO

Hersenscan
Op de onderzoeksdag, of op een later moment, maken we vaak ook een hersenscan. Hiermee kunnen we de vorm en de werking van de hersenen bekijken. Meestal doen we dit met een MRI-scanner (zie foto). De MRI-scan duurt ongeveer een half uur, waarbij u in een smalle tunnel ligt. Omdat de scanner veel geluid maakt, krijgt u oordopjes in of een hoofdtelefoon op. Er wordt geen contrastmiddel toegediend. Voordat u de scanner in gaat, moet u alle metalen voorwerpen zoals sieraden en horloges afdoen of uit uw zakken halen. De MRI-scanner maakt namelijk gebruik van een sterk magnetisch veld.MRI

Soms maken we in plaats van een MRI-scan een CT-scan. Ook hiervoor is geen contrastmiddel nodig. Deze scan duurt maar 5 minuten. Als we meer informatie over de hersenen nodig hebben, maken we soms een PET-scan. Voor deze scan krijgt u een aparte afspraak. Als deze scan nodig is, ontvangt u daar later meer informatie over. Tijdens alle hersenscans is het belangrijk dat u uw hoofd helemaal stilhoudt. Dit zorgt voor een goede kwaliteit van de scan.

Ruggenprik
De ruggenprik, ook wel lumbaalpunctie genoemd, is geen standaard onderdeel van de onderzoeken, maar kan soms helpen om meer informatie te krijgen. Bij de ruggenprik wordt een klein beetje hersenvocht afgenomen. Wij bekijken of er in dit hersenvocht bepaalde stoffen (eiwitten) aanwezig zijn die kunnen passen bij een vorm van dementie.

Dementieverpleegkundige
Naast het vaststellen van de diagnose, is het ook belangrijk om te kijken of er verder nog hulp of zorg nodig is. De dementieverpleegkundige vraagt tijdens een gesprek met degene die met u mee is gekomen of er thuis problemen zijn die voor u opgelost kunnen worden. Is er bijvoorbeeld hulp in de huishouding of met de verzorging nodig? De opties die er zijn in de regio, zoals dagbehandeling of zorgcentra, worden met deze persoon besproken. De dementieverpleegkundige kan ook tips geven over hoe u kunt omgaan met de diagnose of met dementie zelf. afscheid

Uitslaggesprek

De uitslagen van de onderzoeken zijn meestal binnen twee weken bekend. De verschillende artsen bespreken deze uitslagen eerst met elkaar. Na dit overleg worden de uitslagen met u besproken. Er wordt dan een diagnose gesteld. Soms is het nog niet helemaal duidelijk wat uw klachten veroorzaakt. Dan bespreken we met u of er nog extra onderzoek nodig is.

Na de diagnose

Het kan zijn dat uit de onderzoeken blijkt dat u een vorm van dementie heeft. Het is logisch als u dan veel vragen heeft. Hoe gaat het nu verder? Welke zorg is er nodig? Waar kunnen we terecht voor deze zorg? Is er al een behandeling?
Het is op dit moment nog niet mogelijk om dementie te genezen. Er bestaan wel medicijnen die de achteruitgang kunnen vertragen, bijvoorbeeld in het geval van de ziekte van Alzheimer. Deze medicijnen worden in overleg met de neuroloog of geriater voorgeschreven.

Wij bieden u optimale begeleiding

Bij de begeleiding van onze patiënten speelt de dementieverpleegkundige een zeer belangrijke rol. Hij of zij kan goede adviezen en praktische tips geven. Daarnaast kan hij of zij bekijken of er thuis behoefte is aan hulp en deze hulp ook regelen. Sommige patiënten of familieleden willen graag met lotgenoten in contact komen. Dit kan bijvoorbeeld via een van de Alzheimercafés. Dit zijn maandelijks georganiseerde bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland: www.alzheimer-nederland.nl.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast de begeleiding van patiënten en hun naasten doen wij wetenschappelijk onderzoek om beter te begrijpen hoe de verschillende vormen van dementie ontstaan. Hiermee willen wij de zorg verbeteren en werken wij aan een behandeling. Wilt u meer weten over de onderzoeken in het Alzheimercentrum? Kijk dan op onze website: www.alzheimercentrumerasmusmc.nl, of neem contact op via alzheimercentrum@erasmusmc.nl.hersenen

Steun de strijd tegen dementie

Geef voor een toekomst zonder dementie!
In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt hard gewerkt om door middel van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek tot een behandeling te komen voor dementie. Het zou geweldig zijn als u ons steunt met een gift waarmee u meer onderzoek mogelijk maakt.

Erasmus MC Foundation NL88INB 0000 0029 95 o.v.v. Alzheimer Fonds
Neem bij vragen over doneren, schenken, nalaten of sponsoren gerust contact op met de Erasmus MC Foundation via (010) 703 48 02 of foundation@erasmusmc.nl

Alzh.found.

Contact

Algemene contactgegevens
Alzheimercentrum Erasmus MC www.alzheimercentrumerasmusmc.nl
(010) 703 70 00 (voor informatie en vragen over uw afspraak)
(010) 703 47 93 (voor overige vragen over het Alzheimercentrum)
alzheimercentrum@erasmusmc.nl

Om op de hoogte te blijven over alle ontwikkelingen in en rondom ons Alzheimercentrum kunt u ons volgen op social media:

Twitter: @AlzheimerEMC
Facebook:
Alzheimercentrum Erasmus MC
LinkedIn:
Alzheimercentrum Erasmus MC


Of meld u aan voor onze nieuwsbrief via onderstaande link
www.bit.ly/BerichtgevingAlzheimercentrum