Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Keel-, neus- en oorheelkunde


Adenotomie

Adenotomie

verwijderen neusamandel


Adenotomie is het verwijderen van de neusamandel. Soms combineren we deze ingreep met het verwijderen van de keelamandelen (tonsillectomie), het doorprikken van het trommelvlies en het schoonzuigen van het middenoor (paracentese) of met het plaatsen van middenoorbeluchtingsbuisjes.

Voorbereiding


Tijdens het spreekuur hebben wij met u besproken om welke ingreep het precies gaat. Dit is vastgelegd in het dossier van uw kind. Wilt u hiervan afwijken, maakt u dan een afspraak voor het (telefonisch) spreekuur. Na overleg kan de KNO-arts eventuele veranderingen in het dossier vastleggen.

Bloedstollingsstoornissen of bloedziekten in uw familie?
Geef het bij ons aan als er in uw familie bloedstollingsstoornissen of bloedziekten voorkomen. De kans op een nabloeding en daarmee het risico voor uw kind kan dan groter zijn. Het is daarom van belang voor uw kind dat wij hiervan op de hoogte zijn.

Medicijnen
Medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, mag uw kind vanaf 2 weken voor de ingreep niet meer slikken. Denkt u hierbij aan aspirine en hierop lijkende stoffen. Paracetamol werkt niet bloedverdunnend en mag dus wel. Lees in ieder geval eerst de bijsluiter. Bij twijfel neemt u contact op met de polikliniek keel-, neus-, en oorheelkunde of met uw huisarts.

Nuchter zijn

De ingreep vindt plaats onder anesthesie (narcose). Uw kind moet daarom nuchter zijn. Dit betekent dat hij vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken. Onder ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ leest u hier meer over.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:


Leesboekentips

Wat neemt u mee?


Uw kind krijgt een recept voor Paracetamol en/of Diclofenac. Haalt u van tevoren de pijnmedicatie bij uw eigen apotheek en neem deze mee naar het ziekenhuis.

Over de ingreep


Wat is het doel?
Een ontstoken neusamandel is vaak een van de oorzaken van chronische neusverkoudheid en terugkerende oorontsteking. De neusamandel is ook dikwijls de veroorzaker van neusverstopping bij jonge kinderen. Het verwijderen van de neusamandel is vaak een goede remedie tegen deze verschijnselen.

Verloop van de ingreep


Als uw kind aan de beurt is, gaat hij naar de voorbereidingskamer. Hier brengt de anesthesioloog uw kind onder anesthesie. U mag mee tot uw kind slaapt, daarna neemt u plaats in de wachtruimte van OK-Sophia.

Na de ingreep


Na de ingreep brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. De anesthesioloog geeft aan wanneer u en uw kind weer terug mogen naar de kliniek of dagbehandeling.

Eten en drinken
Als uw kind weer terug is, vertelt de verpleegkundige wanneer uw kind wat mag drinken. Het slikken kan een beetje pijn doen. Probeer uw kind toch te laten drinken of een waterijsje te laten eten. Zo nodig helpt de verpleegkundige u. De koude dranken en de slikbewegingen verminderen zowel de pijn als de vieze smaak in de mond. Ook helpt het drinken tegen nabloeden.

Bloed
Het is normaal dat uw kind na de ingreep nog een klein beetje bloed verliest. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Komt er echter opnieuw bloed uit de mond of de neus van uw kind, ook al lijkt het weinig, waarschuwt u dan de verpleegkundige. Ook als uw kind braakt, komt er wat bloed mee. Dat ziet er donkerrood of bruin uit.

Naar huis


Een paar uur na de ingreep komt de KNO-arts informeren hoe het met uw kind gaat. Als uw kind op de dagbehandeling is, mag hij naar huis als er geen complicaties zijn en er toestemming is van de anesthesioloog en de KNO-arts. Bij opname mag uw kind de volgende dag naar huis als er geen complicaties zijn.

Wij raden u aan om uw kind met een auto of taxi naar huis te vervoeren. Zorgt u er in elk geval voor dat er naast de bestuurder nog iemand is om uw kind te begeleiden.

Leefregels


Nabloeding
Blijf ook thuis alert op een nabloeding, zeker de eerste 24 uur na de ingreep. Tot ongeveer een week na de ingreep bestaat er een kans op een nabloeding.

Pijnmedicatie
Geef uw kind de eerste 48 uur op gezette tijden pijnmedicatie, volgens voorschrift van de arts. Op dit recept staat Paracetamol en/of Diclofenac voor uw kind voorgeschreven:


Eten en drinken
Voor een goed herstel, adviseren wij u uw kind de eerste dagen veel koude dranken te geven. Geef eventueel vaak kleine hoeveelheden, waterijs mag ook. Er is geen bezwaar om uw kind de dag na de operatie normaal te laten eten, maar mocht dit nog problemen geven dan kunt u dit geleidelijk opbouwen. Voldoende drinken blijft het belangrijkste.

Dagelijkse activiteiten
Uw kind voelt zich waarschijnlijk niet erg lekker. Ook kan uw kind enkele dagen verhoging hebben. Dat is normaal en hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Wanneer uw kind zich goed voelt en koortsvrij is, mag hij de normale activiteiten langzamerhand weer oppakken

Wanneer contact opnemen?


Neemt u contact op als:

Controle


Maakt u zelf een afspraak voor controle bij de KNO-arts. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u hierover informatie.

Contact


Meer informatie


en onder:


Foldernummer: 5836204-01_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien