Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiotherapie


Ademen met breath-hold techniek bij bestraling van linkerborst of borstkas

Ademen met breath-hold techniek bij bestraling van linkerborst of borstkas


U krijgt een bestraling van de linker borst of borstkas. Om schade aan gezond weefsel zoveel mogelijk te voorkomen, is een speciale ademhalingstechniek ontwikkeld. Bij deze zogenaamde breath-hold techniek houdt u uw adem diep in tijdens de bestraling.

Over breath-hold


Wat is breath-hold?


Breath-hold betekent met ingehouden adem. Het is een manier om diep in te ademen en daarna uw adem vast te houden. Als u dit doet tijdens de bestraling van de linker borst, komt er minder straling bij uw hart. Dit komt doordat er meer lucht in uw long zit en de ruimte tussen het hart en de ribben daardoor groter is.

Wat is het doel?


We gebruiken deze techniek om de hoeveelheid straling die bij het hart komt, zo veel mogelijk te beperken. Op deze manier voorkomen we ook zo veel mogelijk schade aan gezond weefsel.

Hoe werkt het?


Anatomie organen vrije en diepe ademhaling

Wanneer iemand heel diep inademt wordt de ruimte tussen het hart en de ribben groter (zie bovenstaande afbeelding).
Op de afbeelding links (vrije inademing of gewone inademing) ziet u dat de afstand tussen het hart en de rib duidelijk veel kleiner is dan op de afbeelding rechts (diepe inademing). Ook is te zien hoe een bestralingsbundel die door de borst gaat ook door een deel van het hart en de longen kan gaan. Bij een diepe inademing is de kans hierop veel kleiner.

Uitleg op de radiotherapie en thuis oefenen
U krijg van een van onze laboranten uitleg over hoe u deze diepe inademing kunt doen en hoe u dit thuis kunt oefenen. Voor elke bestralingsbehandeling is het nodig dat u na diep inademen 40 seconden lang uw adem kunt inhouden. Het is van belang dat u dit op een zo ontspannen mogelijke manier kunt volhouden en dit elke keer op dezelfde manier doet. Wij vragen u daarom deze diepe inademing een paar keer per dag thuis te oefenen.

CT-scan


Als u thuis een paar dagen heeft kunnen oefenen, komt u voor een CT-scan naar het Erasmus MC. Tijdens de CT-scan vragen wij u diep in te ademen en vervolgens uw adem in te houden. Op basis van de CT-plaatjes maken wij een bestralingsplan voor u.

Bestraling met breath-hold


De laboranten geven u tijdens de bestraling instructies over het inademen en vasthouden van de adem. Dit is meestal:
Tijdens de bestraling maken we opnamen om te zien of u de diepe inademing elke keer op dezelfde manier uitvoert.Foldernummer: 0000417-03_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien