Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

CT-geleide abcesdrainage

Bij een abcesdrainage brengen we een drain (slangetje) in uw lichaam. De meest voorkomende reden voor een abcesdrainage is het draineren of spoelen van een abces en het laten aflopen van ascites (buikvocht).

Download PDF


Over de behandeling

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een abces in het lichaam. Als gevolg van een abces kan een zwelling optreden en kunt u koorts krijgen. Bij een abcesdrainage laten we het abcesvocht weglopen. Om de exacte plaats van het abces te bepalen, gebruikt de radioloog een CT-scanner. Een CT-scanner werkt met röntgenstraling en gebruiken we om foto's van dwarsdoorsnedes van het lichaam te maken.

Voorbereiding

Opname

U wordt opgenomen voor deze behandeling. Meestal is dit voor één dag(deel). Op de verpleegafdeling prikt de verpleegkundige een infuus bij u. Ook neemt de verpleegkundige bloed af om de stollingswaarden en eventueel nierfunctie te bepalen en te controleren.

Nuchter zijn

Afhankelijk van de plaats van het abces moet u wel of niet nuchter zijn. Als u nuchter moet zijn mag u niet eten en drinken. U hoort van uw behandelend arts of u nuchter moet zijn voor deze behandeling.

Voor vrouwen (zwangerschap)

Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn. Bij twijfel moet het onderzoek plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie zodat u zeker weet dat u niet zwanger bent. Bespreek dit met uw behandelend arts en verander zo nodig uw afspraak.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom)? Overleg dan van te voren met uw specialist of u hiermee tijdelijk moet stoppen. Er wordt dan ook ruim voor de behandeling bloed geprikt om de stolling van het bloed te controleren.

Kleding

Omdat we werken in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de behandelkamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel is en niet te strak zit.

Sieraden en waardevolle spullen

Wij raden u aan om op de dag van de behandeling geen sieraden te dragen. U weet dan zeker dat u ze na de behandeling niet vergeet.

Toilet

Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.


Verloop van de behandeling

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum, waarin personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat het onderzoek of de behandeling uitgevoerd wordt door één van onze arts-assistenten, gesuperviseerd door een staf-arts.

In de CT-kamer

In de CT-kamer leggen wij u kort uit hoe het onderzoek verloopt. U gaat op de tafel liggen, die door de ronde opening van de CT-scanner schuift. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.

Wat we gaan doen


Met behulp van de CT-scanner bekijken we hoe het abces eruit ziet en waar de radioloog het veiligst kan prikken.
  • We maken de huid schoon (desinfecteren).
  • We dekken u toe met groene steriele doeken.
  • De radioloog desinfecteert uw huid en uw huid wordt plaatselijk verdoofd.
  • Op geleide van de CT-afbeeldingen prikt de radioloog het abces aan. Het is belangrijk dat u zo stil en rustig mogelijk blijft liggen.
  • De radioloog brengt de naald enkele centimeters in en maakt vervolgens een aantal CT-afbeeldingen om de richting te controleren.
  • Dit proces herhaalt zich totdat de naald zich op de juiste positie bevindt.
  • De prikopening wordt nu iets opgerekt, zodat het slangetje naar binnen kan worden geschoven.
  • Wanneer het slangetje op de juiste plaats ligt, zetten wij het op de huid vast met een hechting en we plakken het af met een pleister.
  • Nu sluiten we aan het slangetje een opvangzakje aan, om het abcesvocht op te vangen.
  • In sommige gevallen wordt in de kliniek nog een vloeistof door de drain gespoeld om te zorgen dat het abces eerder leegraakt.
De behandeling duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.


Na de behandeling

Na de behandeling brengen wij u terug naar de verpleegafdeling en heeft u bedrust. Het aantal uur bedrust is afhankelijk van de plaats van de drain. Dit wordt met u en de verpleging afgesproken.

Leefregels

  • In overleg met uw arts mag u weer normaal eten en drinken.
  • Met het slangetje kunt u normaal bewegen.
  • Als u wilt douchen, plakt u - in overleg met de verpleegkundige - het gebied waar het slangetje zit af met een plastic pleister.

Controle

Wanneer er geen vocht meer in het opvangzakje zit, betekent dit meestal dat het abces of het buikvocht voldoende is gedraineerd. Uw behandelend arts bepaalt wanneer het slangetje er weer uit mag.

Bijwerkingen en complicaties

Tijdens de behandeling

Bij iedere punctie bestaat een kleine kans op een infectie of bloeding. De kans is echter zo klein dat u daar weinig tot geen last van zal hebben.

Na de behandeling thuis

Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventieradiologie. Bij een complicatie buiten kantoortijden belt u het centrale nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende radioloog.

Contact

Polikliniek radiologie (maandag-vrijdag van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06, keuze 1, doorverbinden naar physician assistant van interventieradiologie

Erasmus MC (bij complicaties buiten kantoortijden, u vraagt naar de dienstdoende radioloog):
(010) 704 0 704