Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


CT-geleide abcesdrainage

CT-geleide abcesdrainage


Bij een abcesdrainage wordt een drain (slangetje) in uw lichaam gebracht. De meest voorkomende reden voor een abcesdrainage is het draineren / spoelen van een abces en het laten aflopen van ascites (buikvocht). Bij het bepalen van de exacte plaats maken we gebruik van een CT-scanner.

Voorbereiding


Nuchter zijn


Afhankelijk van de plaats van het abces moet u wel of niet nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u niet mag eten en drinken. U hoort van uw behandelend arts of u nuchter moet zijn voor dit onderzoek.

Voor vrouwen (zwangerschap)


Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn. Bij twijfel moet het onderzoek plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie zodat u zeker weet dat u niet zwanger bent. Bespreek dit met uw behandelend arts en verander zo nodig uw afspraak.

Bloedverdunners


Gebruikt u bloedverdunners (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom)? Overleg dan van te voren met uw specialist of u hiermee tijdelijk moet stoppen. Er wordt dan ook ruim voor de drainage bloed geprikt om de stolling van het bloed te controleren.

Kleding


Omdat we werken in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel is en niet te strak zit.

Sieraden en waardevolle spullen


Wij raden u aan om op de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen, u weet dan zeker dat u ze na het onderzoek niet vergeet.

Toilet


Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.

Over de behandeling


Wat is het?


Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een abces in het lichaam. Als gevolg van een abces kan een zwelling optreden en krijgt u koorts. Voor de exacte plaatsbepaling van het abces maakt de radioloog gebruik van de CT-scanner. Met dit toestel maken we foto's van dwarsdoorsnedes van het lichaam.

In de CT-kamer


In de CT-kamer leggen wij u kort uit hoe het onderzoek verloopt. U gaat op de tafel liggen, die door de ronde opening van de CT-scanner schuift. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek in dezelfde houding blijft liggen.

Verloop van de behandeling


Wat we gaan doen


Met behulp van de CT-scanner bekijken we hoe het abces eruit ziet en waar de radioloog kan prikken.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na de behandeling


Na de behandeling brengen wij u terug naar uw kamer.

LeefregelsControle


Wanneer er geen vocht meer in het opvangzakje zit, betekent dit meestal dat het abces of het buikvocht voldoende is gedraineerd. Uw behandelend arts bepaalt wanneer het slangetje er weer uit mag.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Bij iedere punctie bestaat een kleine kans op een bloeding. De kans is echter zo klein dat u daar weinig tot geen last van zal hebben.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventieradiologie. Bij een complicatie buiten kantoortijden belt u het centrale nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende radioloog.

Contact


Polikliniek radiologie (maandag-vrijdag van 8.00 - 16.30 uur):
(010) 704 20 06, keuze 1, doorverbinden naar physician assistant van interventieradiologie

Erasmus MC (bij complicaties buiten kantoortijden, u vraagt naar de dienstdoende radioloog):
(010) 704 0 704
Foldernummer: 0000077-04_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien