Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Dermatologie


Ambulante flebectomie volgens Muller

Ambulante flebectomie volgens Muller


‘Ambulante flebectomie volgens Muller’ (Dr. Muller is een Zwitserse arts die deze behandeling ontwikkeld heeft) is een speciale, operatieve behandeling van spataderen die geschikt is voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten. De behandeling is cosmetisch aantrekkelijk omdat er slechts kleine littekentjes achterblijven. Het betreft een dagbehandeling op onze polikliniek, u hoeft hiervoor dus niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn, de behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Scheren en zalf
Wij raden u aan om uw been, aan de kant van de behandeling, te scheren. Denkt u eraan dat u op de dag van de behandeling geen crème of zalf op uw benen mag smeren.

Vervoer naar huis
Direct na de ingreep kan autorijden moeilijk zijn. Neemt u bij voorkeur iemand mee die u naar huis kan brengen.

Wat neemt u mee?


Kleding
Als u therapeutisch elastische kousen of een panty (TEK) heeft, mag u die meenemen.
Draagt u op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Na de behandeling draagt u speciale kousen, waardoor een strakke broek en strakke schoenen mogelijk niet passen.

Over de behandeling


Wat we gaan doen


Terwijl u rechtop staat, tekent de arts met een huidstift de loop van de te behandelen spatader af. Meestal wordt ter controle ook nog een korte Duplex uitgevoerd. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel en krijgt u enkele prikken in het been om de huid te verdoven. U krijgt dus geen narcose.
Met een mesje worden vervolgens sneetjes in de verdoofde huid aangebracht. De sneetjes zijn ongeveer 3 mm groot en worden aangebracht op 3 tot 7 cm afstand van elkaar. Via deze sneetjes wordt de spatader met een soort haakje naar buiten getrokken. Nadat de spatader is verwijderd, worden de sneetjes met een kleine hechtpleister (steristrip) dichtgeplakt. Hechten van de wondjes is niet nodig. Het gebruik van steristrips geeft een mooiere wondgenezing.
Om de vorming van bloeduitstortingen (blauwe plekken) zoveel mogelijk te beperken, wordt over het behandelde gebied een drukverband aangelegd met daar overheen een therapeutisch elastische kous. Bij uitzondering kan besloten worden om het hele been in te zwachtelen.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na afloop van de behandeling maakt u een controleafspraak bij de afsprakenbalie. Na een week krijgt u een telefonische afspraak. Een controleafspraak vindt plaats na zes tot acht weken en later nogmaals indien nodig. Brengt u bij elke controle uw steunkousen mee, voor het geval dat een nabehandeling nodig is.

Drukverband en kous

Pijn of zwelling
Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Heeft u toch pijn, dan mag u zo nodig vier keer per dag 500 mg paracetamol innemen. Houdt ook dan de pijn in het been aan, of wordt het behandelde been rood of gezwollen, neemt u dan contact op met Dermatologie.

Naar huis


Na afloop van de behandeling mag u naar huis.

Leefregels
Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’. Vermijdt de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u uw normale activiteiten weer hervatten.

Mogelijke bijwerkingen


Meest voorkomende bijwerkingen na de behandelingContact


Heeft u nog vragen of heeft u aanhoudende pijn in het been, belt u dan op werkdagen met een van de artsen of verpleegkundigen via (010) 703 37 98. In spoedeisende gevallen kunt u 's avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende dermatoloog via de centrale van het Erasmus MC, telefoonnummer (010) 704 0 704.

Foldernummer: 6105099-01_15


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien