Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kinderlongziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Orale glucosetolerantietest (OGTT) bij kinderen met cystic fibrosis (CF)

Orale glucosetolerantietest (OGTT) bij kinderen met cystic fibrosis (CF)


Bij een OGTT (Orale glucosetolertietest) kijken we naar de hoogte van de glucose (suiker) waarde in het bloed na het drinken van suikerwater. Deze waarde mag niet te veel stijgen. We doen deze test in principe 1 maal per jaar bij alle kinderen ouder dan 10 jaar. We doen deze tekst ook als bij het Groot Onderzoek blijkt dat de glucosewaarde in het bloed is verhoogd. In deze folder leest u meer over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn. We hebben informatie over de test en de gang van zaken voor u op een rij gezet, zodat u weet wat u en uw kind kunnen verwachten.

Voorbereiding


Nuchter zijn


Uw kind moet nuchter zijn (niets meer eten en drinken) vanaf 12 uur ‘s nachts. Eventuele medicatie (zoals capsules, tabletten of drank) mag met een slokje water worden ingenomen. U kunt de medicatie ook meenemen naar het ziekenhuis en aan uw kind geven als het onderzoek afgelopen is (rond 11.00 uur). De verneveltherapie mag wel worden gedaan.

Dagverpleging


De test vindt plaats in het Erasmus MC Sophia bij de Dagverpleging, 2de etage, gang E. Hier meldt u uw kind ’s morgens op het afgesproken tijdstip bij de balie.

De test


Uw kind krijgt eerst een vingerprikje, om wat bloed af te nemen. Daarna krijgt uw kind suikerwater te drinken. Behalve dit suikerwater mag uw kind niets eten of drinken. Na 30, 60, 90 en 120 minuten krijgt uw kind nogmaals een vingerprik voor bloedafname. Hierna is het onderzoek afgelopen en mag uw kind weer eten en drinken en medicijnen gebruiken. Daarna kunt u met uw kind naar huis.

Als uw kind een vingerprik heel vervelend vindt, kunnen we is in overleg met Dagbehandeling een infuusnaaldje inbrengen waaruit we een paar keer bloed kunnen afnemen.

Uitslag


In de week na het onderzoek heeft u een telefonische afspraak met de behandelend kinderlongarts of de verpleegkundig consulent CF. Van hem of haar hoort u de uitslag.

Heeft u nog vragen?


Deze informatie is bedoeld ter ondersteuning van de informatie die u van de arts krijgt. Als iets nog onduidelijk is, of als u nog vragen heeft, kunt u altijd terecht bij een van de verpleegkundig consulenten CF.

Contact


Verpleegkundig consulenten CF:
(010) 703 66 72

Dagverpleging (werkdagen van 9.00 – 17.00 uur):
(010) 703 67 95
Foldernummer: 6188391-04_22


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien