Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Kindermaag-, darm- en leverziekten


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

IBD-transitiespreekuur

IBD-transitiespreekuur


IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, in het Nederlands: inflammatoire darmziekte. Het is een chronische darmziekte die gepaard gaat met ontstekingen. Binnenkort heb je je eerste afspraak op het IBD-transitiespreekuur. We hebben informatie over transitie en dit spreekuur voor je op een rij gezet zodat je weet wat je kunt verwachten. Eventuele vragen kun je altijd stellen aan de verpleegkundig specialist, haar naam en telefoonnummer staan onder het kopje Contact.

Wat is transitie?


In het Erasmus MC Sophia ben je onder behandeling bij een kinderarts maag-, darm- en leverziekten (mdl-kinderarts) voor een chronische ontsteking van de darm: de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Met een chronische darmziekte moet je je leven lang rekening houden.

Het Erasmus MC Sophia is speciaal gericht op de behandeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. Als je 18 jaar bent, word je verwezen naar een mdl-arts voor volwassenen. Dit kan een arts in het Erasmus MC zijn, of een arts in een ander ziekenhuis dichter bij huis. Het proces rondom deze overgang noemen we transitie.

Voordat je de stap naar de zorg voor volwassenen maakt, kom je naar het IBD-transitiespreekuur. Dat is een spreekuur waar alleen jongeren van 16 tot 18 jaar met een chronische darmziekte worden behandeld. Hier bereiden we je voor op het omgaan met je ziekte als een zelfstandige jongvolwassene.

Waarom een IBD-transitiespreekuur?


De overgang naar de zorg voor volwassenen is een hele verandering. Je hebt met de mdl-kinderarts in het Erasmus MC Sophia een vertrouwensrelatie opgebouwd. Deze vertrouwensrelatie moet je met de nieuwe arts nog opbouwen. Dit kan gevoelens van onzekerheid geven. Je gaat ook het verschil merken tussen de zorg in het Erasmus MC Sophia en de zorg voor volwassenen.

Als je 16 jaar bent, bezoek je het IBD-transitiespreekuur en beginnen we stap voor stap aan het transitieproces. We doen dit samen met je ouders/verzorgers. Rond je 18e jaar maak je dan goed voorbereid de overstap naar de zorg voor volwassenen.

Het transitiespreekuur


Tijdens het spreekuur werken we samen met jou en je ouders/verzorgers aan allerlei onderwerpen rond je ziekte:

De grootste verschillen


In onderstaande tabel staan de grootste verschillen tussen de zorg voor kinderen en jongeren en de zorg voor volwassenen.

ibd transitie overzicht

Waar gebeurt wat?


Voor het IBD-transitiespreekuur ga je naar de polikliniek maag-, darm- en leverziekten van het Erasmus MC. Het spreekuur vindt plaats op woensdagochtend. Na aanmelding via de aanmeldzuil krijg je te horen waar je de polikliniek vindt. Voorafgaande aan het spreekuur bespreekt het behandelteam alle patiënten die op die dag komen.

Soms nog naar Erasmus MC Sophia
Niet alles vindt plaats op deze polikliniek. Voor bepaalde onderzoeken ga je nog naar het Erasmus MC Sophia, zoals voor het maken van een röntgenfoto. Ook als je moet worden opgenomen of geopereerd, gebeurt dit in het Erasmus MC Sophia. En als je bijvoorbeeld naar de spoedeisende hulp moet, omdat je klachten erg toenemen, ga je naar de spoedeisende hulp van het Erasmus MC Sophia. Pas als je helemaal over bent naar de zorg voor volwassenen, vinden alle onderzoeken plaats in het Erasmus MC.

Het behandelteam


Het team op het spreekuur bestaat uit:

Meer over de behandelaars


Dokter H. Escher en dokter L. de Ridder zijn de artsen van het team kinder-mdl. Zij blijven tijdens het transitieproces de hoofdbehandelaars.

Dokter J. van der Woude is de mdl-arts die gespecialiseerd is in de zorg voor volwassenen met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. We zorgen ervoor dat jij en je ouders alvast met haar kunnen kennismaken voordat je (als je 18 jaar bent) overgaat naar de volwassenenzorg.

Martha van Gaalen is de verpleegkundig specialist, zij is er speciaal voor jou en je ouders/verzorgers. Zij doet een deel van het IBD-transitiespreekuur. Je kunt tussendoor ook bij haar terecht met al je vragen op het gebied van IBD en de transitie. Ook voor recepten, en als je wilt overleggen omdat het niet goed met je gaat, kun je bij haar terecht

Francien Meertens is de gezinstherapeut. Zij is er zowel voor jou als je ouders, omdat een ziekte als Crohn of Colitis Ulcerosa niet alleen invloed heeft op jou, maar ook op je ouders en je eventuele broers en zussen. Jullie beïnvloeden elkaar. Een systeem-(gezins)therapeut probeert hiervan een goed beeld te krijgen en gaat hiermee zo nodig aan de slag.

Wanneer ga je over naar de zorg voor volwassenen?


Het behandelteam bepaalt samen met jou wat een goed moment is om over te gaan naar de zorg voor volwassenen. Als het zover is, geven we je gegevens door aan het team voor volwassenen. Dit noemen we de medische en verpleegkundige overdracht. Tijdens je laatste bezoek aan het IBD-transitiespreekuur is er tijd om herinneringen en gebeurtenissen op te halen en ervaringen uit te wisselen. Hierna wordt de eerste afspraak gemaakt op het spreekuur van de polikliniek maag-, darm- en leverziekten.

Wat kun je verwachten na de overgang?


Na de overgang vindt er nog steeds terugkoppeling en evaluatie plaats tussen het volwassenenteam en het kinderteam. Je komt op het spreekuur voor je ziekte. Maar is er ook aandacht voor het stimuleren van je zelfstandigheid, de invloed van je ziekte op werk en opleiding, de langetermijngevolgen van een chronische darmziekte, erfelijkheid en de verschillen in de zorg voor kinderen en volwassenen.

Meer informatie


Wil je meer informatie over IBD, kijk dan eens op:

Heb je nog vragen?


Vragen kun je altijd stellen aan de verpleegkundig specialist. Ze helpt je graag! Het is handig om de vragen die in je opkomen op te schrijven.

Contact


Verpleegkundig specialist kinder-mdl, Martha van Gaalen (maandag t/m donderdag):
ibd.sophia@erasmusmc.nl
(06) 45 63 60 63Foldernummer: 6159131


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien