Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Therapie met radioactief jodium (I-131-NaI)

Therapie met radioactief jodium (I-131-NaI)

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Therapie met radioactief jodium zorgt ervoor dat schildklierweefsel minder actief wordt, of dat de schildklier kleiner wordt. Ook wordt het gebruikt voor de (na-)behandeling bij schildklierkanker. Meestal bestaat de therapie uit het innemen van een capsule die ongeveer zo groot is als een standaard antibiotica-capsule. We hebben informatie over de therapie en de gang van zaken voor u op een rij gezet, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Radioactiviteit en straling


Veel radioactieve stoffen bestaan al zo lang als de aarde zelf. Ze zenden straling uit en zitten in de lucht, in de muren van uw huis, in het voedsel en ook in ons eigen lichaam. Dit is natuurlijke straling. Daarnaast is er ook kunstmatige straling. Deze gebruiken we bij uw behandeling met radioactief jodium. In de Kernenergiewet heeft de overheid normen vastgelegd om mensen te beschermen tegen teveel straling. Een hoge dosis radioactiviteit en straling is gevaarlijk. De dosis radioactiviteit waaraan u wordt blootgesteld, is echter zo laag dat er geen nadelige gevolgen van zijn te verwachten.

Waarom wordt u opgenomen?


Na de therapie met radioactief jodium plast u een groot deel van de radioactieve stof weer uit. U wordt bij ons opgenomen omdat de radioactieve urine niet in het riool mag terechtkomen, maar in speciale tanks moet worden opgevangen. Hoe lang de opname duurt, hangt onder meer af van:

Voorbereidingen


Wat neemt u mee?


Om uw opname zo soepel mogelijk te laten verlopen, neemt u mee:
Let op: neemt u vooral geen waardevolle spullen mee tijdens uw opname.
Verder neemt u mee:
Tussen de maaltijden door kunt u eten en drinken wat u thuis gewend bent. Wij zorgen voor koffie, thee, limonade en vruchtensap.

De dag van de opname


Op de dag van opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van nucleaire geneeskunde (Cb-206).
Als u zwanger bent, of denkt te zijn, mag u de therapie met radioactief jodium beslist niet ondergaan. Er wordt op de dag van opname bij alle vrouwelijke patiënten in de leeftijd tussen 12 en 55 jaar dan ook standaard een zwangerschapstest gedaan.

De kliniek - Ca2


Ca-2 bestaat uit 8 eenpersoonskamers en een loungeruimte. Overal kunt u gebruik maken van onze gratis wifi.

1persoonkamer
Eenpersoonskamer
lounge
Lounge met keuken

Lounge
In de loungeruimte kunt u overdag terecht om wat te drinken en te ontspannen, maar u kunt er ook uw maaltijd gebruiken. Er is een keuken voor gezamenlijk gebruik waar u zelf uw ontbijt en lunch klaarmaakt (wij zorgen voor brood, beleg en drinken). De warme maaltijd bestelt u via de tablet op uw kamer. Als het om bepaalde redenen niet mogelijk is om in de lounge te verblijven, serveren we de maaltijden in uw kamer.

Oproepsysteem
U krijgt een persoonlijk alarmbandje met een oproepsysteem. Als u een vraag heeft of als u hulp nodig heeft, drukt u op de rode knop. Ook naast uw bed bevindt zich een oproepsysteem.

Let op: Tijdens uw verblijf mag u geen bezoek ontvangen.

Uw verblijf in de kliniek


Tijdens de opname zorgt u volledig voor uzelf. Dat betekent ook dat uw kamer en badkamer niet worden schoongemaakt: u houdt het zelf netjes. Dat geldt ook voor de gezamenlijke loungeruimte en de keuken.

Let op:
In het Erasmus MC is roken verboden. Uw behandelend arts kan u eventueel een nicotinepleister voorschrijven.

Tips omtrent kleding
Uw kleding kan door urine, speeksel, braaksel of bloed besmet raken met radioactiviteit.

Over de behandeling met radioactief jodium


Radioactief jodium zorgt ervoor dat schildklierweefsel minder actief wordt. Het kan er ook voor zorgen dat de schildklier kleiner wordt. Ook wordt het gebruikt voor de (na-)behandeling bij schildklierkanker. Meestal bestaat de therapie uit een capsule die u moet innemen. Deze is zo groot als een standaard antibiotica-capsule. Wij leggen u vooraf duidelijk uit hoe u de de capsule moet innemen. De behandeling heeft pas na enige weken tot maanden effect.

Vitamine C en drinken


Na het slikken van de capsule, krijgt u een aantal vitamine C-tabletten. Vanaf 1 uur na het innemen van de capsule moet u elk uur 1 vitamine C-tablet opzuigen, zonder water. ’s Nachts hoeft u de tabletten niet te nemen. De vitamine C-tabletten beschermen uw speekselklieren tegen opname van het radioactief jodium. Tussendoor moet u juist wél veel drinken (maar niet zoveel dat u misselijk wordt) en u moet vaak naar het toilet om de niet opgenomen radioactiviteit zo snel mogelijk weer uit te plassen.

Mogelijke bijwerkingen


Afhankelijk van de dosis kan na het innemen van de capsule misselijkheid optreden. Vertelt u dit aan de verpleegkundige, zodat u hiervoor, in overleg met de arts, medicijnen kunt krijgen. Tijdens uw opname en ook gedurende de periode daarna zijn weinig andere bijwerkingen te verwachten. Patiënten die worden (na)behandeld in verband met schildklierkanker voelen soms ook wat pijn in de streek van de speekselklieren of een wat strak gevoel rond de hals.

Schildkliermedicijnen na de therapie


Na de therapie gebruikt u uw schildkliermedicijnen weer zoals afgesproken met de endocrinoloog. Neemt u (indien van toepassing) uw schildkliermedicijnen mee naar het ziekenhuis. Eventuele andere medicijnen kunt u tijdens uw opname gewoon gebruiken (ook zelf meebrengen!).

Belangrijk!


Naar huis


Wanneer u weer naar huis gaat, is bij het begin van de opname niet bekend. Uw verblijf in de kliniek kan 1 of meerdere dagen duren.
We meten elke ochtend tussen 08:00 en 09:00 uur hoeveel het stralingsniveau is verminderd. Aan de hand hiervan bepalen we of u die dag naar huis mag. Eventuele toezeggingen vooraf (door wie dan ook gedaan) over de opnameduur zijn nooit definitief, alleen de metingen wijzen dit uit.

Leefregels thuis


Als u naar huis gaat is het stralingsniveau zo laag, dat het risico voor uw omgeving minimaal is. Wel moet u na uw ontslag gedurende een aantal dagen wat leefregels in acht nemen. Bij ontslag krijgt u een brief mee waar deze leefregels in staan, en hoe lang u zich eraan moet houden. Hieronder noemen we ook algemene leefregels, maar volgt u de regels zoals ze in de brief bij uw vertrek staan beschreven. Het kan zijn dat er iets is veranderd, of dat u aanvullende persoonlijke adviezen meekrijgt.

Onderstaande leefregels zijn vastgesteld door de overheid, samen met alle specialismen nucleaire geneeskunde in Nederland. Alle Nederlandse ziekenhuizen geven deze regels mee aan hun patiënten. De leefregels moeten ervoor zorgen dat buitenstaanders, en met name huisgenoten, geen hogere stralingsdosis van u ontvangen dan wettelijk is toegestaan.

Het weten waard


Bij meer dan 10.000 patiënten die met radioactief jodium zijn behandeld, zijn 10 tot 25 jaar na de behandeling niet meer schadelijke effecten gezien (die aan straling zouden kunnen worden toegeschreven) dan in eenzelfde grote groep die nooit behandeld is met radioactief jodium.

Uw huisgenoten kunnen van u een geringe stralingsdosis ontvangen, omdat er bij u nog wat radioactiviteit is achtergebleven. Deze achtergebleven radioactiviteit is echter niet overdraagbaar en u kunt uw huisgenoten dan ook niet ‘besmetten’ met radioactiviteit. Uw huisgenoten mogen daarom wel contact hebben met kinderen of zwangeren. Vergelijk de achtergebleven radioactiviteit/straling met de warmte van een kachel; uw huisgenoten kunnen de warmte wel voelen, maar niet meenemen.

De dosisgrenzen in de wet zijn dus ultra veilig gesteld en gelden alleen voor personen. Huisdieren leven in de regel veel korter dan de mens en hoeven geen schadelijke effecten te verwachten. Ten aanzien van uw huisdieren hoeft u geen maatregelen te nemen.

Heeft u nog vragen?


Met medische vragen kunt u altijd terecht bij uw (behandelend) arts. Mocht u nog vragen hebben over straling en/of risico's dan kunt u tijdens kantooruren via het onderstaande telefoonnummer contact opnemen en vragen naar de stralingsdeskundige van nucleaire geneeskunde.

Meer weten?


We hebben een voorlichtingsfilm gemaakt waarin we u laten zien wat een patiënt kan verwachten voor, tijdens en na therapie met radioactief jodium:
.

Contact


Nucleaire geneeskunde
(010) 704 0132

Schildklierstichting Nederland
Stationsstraat 79a, 3811 MH Amersfoort
(0900) 899 88 66
www.schildklier.nl

Nederlandse Vereniging van Graves' patiënten
Stationsstraat 76A, 3811 MH Amersfoort
(0900) 202 00 73
www.graves-patienten.nl


Foldernummer: 5946710-01_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien