Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

Verloskunde


De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Vroegtijdig gebroken vliezen

Vroegtijdig gebroken vliezen


Wanneer de vliezen breken bij een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken zonder dat er weeën volgen, spreken we van 'vroegtijdig gebroken vliezen'. Informatie over de mogelijke gevolgen hiervan en over de gang van zaken in het ziekenhuis tijdens de opname hebben we hier voor u op een rij gezet.

Vliezen en vruchtwater


De vliezen omgeven de baby en het vruchtwater en zorgen voor bescherming tegen ziektekiemen. Het vruchtwater is heel belangrijk voor de baby. Het biedt bescherming tegen letsel van buitenaf, omdat het als een soort 'stootkussentje' fungeert. Het zorgt ervoor dat de baby zich vrij kan bewegen en speelt een rol bij de ontwikkeling van de longen. Wanneer de vliezen te vroeg breken, raakt het voor de baby zo belangrijke vruchtwater verloren. Waarom vliezen vroegtijdig breken is meestal niet te achterhalen.

Risico's van vroegtijdig gebroken vliezen


Vroegtijdig gebroken vliezen kunnen leiden tot:

Ziekenhuisopname


Bij vroegtijdig gebroken vliezen is opname in het ziekenhuis noodzakelijk. U wordt opgenomen op de kliniek verloskunde (gang zuid) op de 4e etage van het Erasmus MC-Sophia.

Onderzoeken


Als u wordt opgenomen, doen we direct een aantal onderzoeken:

Tijdens de opname


Bedrust
De arts of verloskundige bepaalt of u volledige bedrust dient te houden (dit noemen wij MOB 0), of alleen voor douchen en toilet mag opstaan (MOB 1) of dat u ook over de gang mag wandelen (MOB 2). Dit is afhankelijk van het aantal zwangerschapsweken en de ligging/indaling van de baby. MOB staat voor mobiliteit.

Controles
Tijdens de opname houden we goed bij hoe het met uw baby gaat.

Als de bevalling op gang komt


Om de weeën te stoppen, krijgt u een weeënremmend middel. Dit kunnen tabletten zijn of een ander middel dat we via een infuuspomp toedienen. De keuze en de werking van deze medicijnen bespreekt de arts met u voordat we het toedienen. Bij een zwangerschap van 34 weken of meer krijgt u geen medicijn meer om de weeën te remmen, een mogelijke bevalling wordt dan geaccepteerd.

Ontwikkeling longen


Bij te vroeg geboren baby's zijn de longen vaak nog niet volledig ontwikkeld. Het kan nodig zijn dat de arts u een medicijn geeft om de longen van uw kind sneller te laten rijpen. Dit middel krijgt u via een injectie toegediend in het bovenbeen of in de bilspier. U krijgt dit medicijn 2 keer, 24 uur na elkaar.

Bevalling


Als de bevalling doorzet, wordt uw te vroeg geboren baby opgenomen in het Erasmus MC-Sophia op de neonatologie intensive care of op de kindergeneeskunde medium care (gang noord). Dit is afhankelijk van het aantal weken zwangerschap en de conditie en het gewicht van de baby. Een enkele keer komt het voor dat de baby door plaatsgebrek wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, belt u dan gerust met de polikliniek. Het telefoonnummer en de tijden staan op uw polikaart. Als u al bent opgenomen, kunt u uw vragen altijd stellen aan de verpleegkundige of aan de arts of verloskundige.

Contact


Zwangerenafdeling, (010) 703 65 74 of (010) 703 68 58
Kliniek verloskunde, (010) 703 68 58
Verloskamers, (010) 703 62 34 of (010) 703 68 57
Geboortecentrum Erasmus MC-Sophia, (010) 282 63 33, www.geboortecentrumsophia.nl
Erasmus MC, polikliniek verloskunde en vrouwenziekten, (010) 704 01 48
Erasmus MC-Sophia, (010) 704 0 704
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend belt u (010) 703 62 34. Eventueel kunt u ook bellen met
06 147 737 19 (24 uur bereikbaar).

Vereniging van Ouders van Couveusekinderen
(070) 386 25 35
info@couveuseouders.nl
www.couveuseouders.nl

Deze informatie is gebaseerd op informatie van De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) www.nvog.nl.


Foldernummer: 5843365


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien