Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wall-stent plaatsing

Download PDF

Een wall-stent is een bepaald type stent die gebruikt kan worden om de galwegen open te houden indien er sprake is van een vernauwing.

Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Eten en drinken
U mag op de dag van de behandeling
  • een licht ontbijt (thee met een beschuitje) als de behandeling 's ochtends plaatsvindt.
  • een lichte lunch als de behandeling ’s middags plaatsvindt.
Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen.

Toilet
Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.

Over de behandeling

Wat we gaan doen


Er wordt een stent geplaatst ter hoogte van de vernauwing in de galwegen.

Wat is het doel?
Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de vernauwing in de galwegen wordt opgeheven en dat de gal weer via de normale weg de darm in kan lopen.

Verloop van de behandeling

Om de vernauwing zichtbaar te maken wordt de katheter die bij u in de galwegen zit eerst afgeknipt en er wordt een dunne draad in geschoven. Dan gaat de katheter eruit en wordt er een tijdelijk buisje geplaatst die toegang houdt tot de galwegen. Er worden vervolgens foto’s gemaakt met behulp van een contrastmiddel zodat de vernauwing goed zichtbaar wordt.

Met de actuele foto’s wordt er bepaald waar de stent geplaatst moet worden. Door het tijdelijke buisje wordt de katheter met de stent opgeschoven en zodra de stent op de juiste plaats ligt dan wordt hij ontplooid. Daar merkt u verder niets van.

Als de behandeling klaar is, wordt het buisje uit de galwegen gehaald en wordt er nog 10 minuten op het gaatje gedrukt. Uiteindelijk wordt het gaatje afgedekt met gazen en pleisters.

Duur van de behandeling
De behandeling neemt ongeveer één uur in beslag.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na de behandeling moet u 1 uur bedrust houden. De eerste uren controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en polsslag.

Eten en drinken
U mag na de behandeling in overleg met de dienstdoende arts weer gewoon eten.

Naar huis


Als u alleen bent opgenomen voor de stentplaatsing, mag u meestal de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels

Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties

Soms treden er bijverschijnselen op, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar het buisje is ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Ook kan het voorkomen dat u koorts krijgt na de behandeling doordat er een bacterie in de galwegen terecht is gekomen. Het team dat het onderzoek uitvoert, is echter gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. De specialist die het onderzoek heeft geadviseerd weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de behandeling.


Na de behandeling thuis

Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie (bereikbaar van 08.00 - 16.30 uur). U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende assistent van radiologie.


Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.