Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Stentplaatsing vena cava

De Vena Cava is de grote holle ader die naar het hart toe loopt. U heeft een vernauwing in deze ader. Met een stent kunnen we de ader weer goed open houden. We leggen u hier uit wat er tijdens deze behandelingen gebeurt.

Download PDF


Voorbereiding

Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Opname
Uw behandeld arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen.
Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.


Toilet
Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.

Over de behandeling

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is om de Vena Cava weer goed open te maken, zodat de klachten verminderen of verdwijnen.

Wat we gaan doen

We maken eerst een foto van de ader met contrastvloeistof om de vernauwing te kunnen zien. Ook kunnen we het verschil in druk meten voor en na de vernauwing om te bepalen of de stentplaatsing wel echt nodig is. Daarna plaatsen we de stent.

stent

Verloop van de behandeling

We prikken eerst een bloedvat aan. Dit gebeurt meestal in de hals aan uw rechterkant. Op de röntgenkamer maken we uw hals schoon met alcohol en dekken we u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen.

De radioloog geeft u eerst een prik in de hals voor de plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn. Daarna schuift de arts een dun buisje in het bloedvat in uw hals. Dit buisje blijft tijdens de hele behandeling zitten. Het geeft ons toegang tot de Vena Cava.

Daarna schuift de arts een dunne katheter door het buisje. Door de katheter spuiten we contrastvloeistof in. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam, maar dat verdwijnt binnen enkele minuten.

Foto's maken
Om te bepalen of de locatie van de katheter goed is, maken we foto’s waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. U kunt het door de contrastvloeistof even warm krijgen door heel uw lichaam of een vieze smaak in uw mond krijgen. Dit trekt direct weer weg. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u heel stil blijft liggen. Soms is het nodig dat u uw adem inhoudt. De laborant legt dit aan u uit. Na het maken van de foto’s worden deze direct bekeken op de monitor.

Plaatsen van de stent
Met de foto's bepalen we waar de stent moeten plaatsen. Zodra de stent op de juiste plaats ligt, ontplooien we deze. Daar merkt u verder niets van. Na het plaatsen van de stent maken we nog wat foto's om te kijken of de stent op de juiste plek zit. Daarna is de behandeling klaar.

Na de behandeling halen we het slangetje uit uw bloedvat. We drukken daarna nog 10 minuten op het gaatje in uw hals.

Duur van de behandeling
De behandeling neemt ongeveer één uur in beslag.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na de behandeling moet u 1 uur bedrust houden. Dit is om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. De eerste uren controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Bent u in uw hals geprikt? Dan is het belangrijk om een klein beetje rechtop te zitten in bed, zodat de druk op het bloedvat in uw hals niet te hoog is.

Eten en drinken
U mag na het onderzoek, in overleg met uw afdelingsarts, weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat u 48 uur na de contrasttoediening veel drinkt, om de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit te plassen.

Naar huis

Bent u alleen opgenomen voor de stentplaatsing? Dan mag u de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek polikliniek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties

Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico's met zich mee. Maar het team wat het onderzoek uitvoert, is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Nog een andere behandeling nodig: 15-40%
  • Pijn na de behandeling: 20%
  • Bloeduitstorting: 3%
  • Infectie: <1%>


Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704