Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Vena cava superior stentplaatsing

Vena cava superior stentplaatsing


De Vena Cava Superior is de grote holle ader die richting het hart loopt. Wanneer er een vernauwing zichtbaar is in de Vena Cava Superior (VCS) kan er een stent worden geplaatst om de ader weer goed open te houden.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling worden gedaan binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Opname
Uw behandelend arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Meestal is dit voor een of twee dagen.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.

Eten en drinken
Op de dag van de behandeling krijgt u
Toilet
Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.

Over de behandeling


Wat we gaan doen

Bij een stentplaatsing in de Vena Cava Superior wordt het bloedvat eerst afgebeeld met een contrastvloeistof om de vernauwing zichtbaar te maken. Ook kan er een verschil in druk worden gemeten voor en na de vernauwing om zo te bepalen of de stentplaatsing wel echt nodig is.

Wat is het doel?
Het doel van de behandeling is om de Vena Cava Superior weer goed open te maken zodat de klachten verminderen of verdwijnen.

Verloop van de behandeling


Om de behandeling uit te kunnen voeren wordt er een bloedvat aangeprikt. Dit gebeurt meestal in de hals aan uw rechterkant. Op de röntgenkamer desinfecteert de laborant uw hals (reinigen met alcohol) en dekt u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de hals voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Daarna prikt de arts in het bloedvat van uw hals om er een dun buisje in te schuiven. Dit buisje blijft tijdens de hele behandeling zitten en geeft toegang tot de ader richting de Vena Cava Superior. Door het buisje wordt vervolgens een dunne katheter ingebracht. Door de katheter wordt de contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof geeft een warm gevoel op verschillende plaatsen in uw lichaam, maar dat verdwijnt binnen enkele minuten.

Foto’s maken
Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maken we foto’s. Het is belangrijk voor het slagen van de behandeling dat u heel stil blijft liggen. Soms is het nodig dat u uw adem inhoudt. De laborant legt dit aan u uit. Na het maken van de foto’s worden deze direct bekeken op de monitor.

Plaatsen van de stent
Met de actuele foto’s, bepalen we waar de stent geplaatst moet worden. Zodra de stent op de juiste plaats ligt wordt hij langzaam ontplooid. Daar merkt u verder niets van. Na het plaatsen van de stent wordt er nog een controle fotoserie gemaakt en als blijkt dat de stent goed zijn werk doet en op de juiste plaats ligt dan is de behandeling klaar.

Als de behandeling klaar is, wordt het slangetje uit uw bloedvat gehaald en wordt er nog 10 minuten op het gaatje in de hals gedrukt.

Duur van de behandeling
De behandeling neemt ongeveer één uur in beslag.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Na de behandeling moet u 1 uur bedrust houden. Dit is om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. De eerste uren controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Het is belangrijk om een klein beetje rechtop te zitten in bed zodat de druk op het bloedvat in uw hals niet te hoog is.

Eten en drinken
U mag na de behandeling in overleg met de dienstdoende arts weer gewoon eten. Het is belangrijk dat u tot 3 dagen na de contrasttoediening veel drinkt, om zo snel mogelijk de contrastvloeistof uit te plassen.

Naar huis

Als u alleen bent opgenomen voor de stentplaatsing, mag u meestal de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek polikliniek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet teveel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties


Onderzoeken, waarbij katheters in de bloedvaten worden gebracht, verlopen meestal zonder problemen. Soms treden er bijverschijnselen op, zoals een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter is ingebracht of een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel. Daarnaast zijn er uiterst zeldzame complicaties zoals bijvoorbeeld een bloeding of juist een stolselvorming dat kan leiden tot een afsluiting van een bloedvat. Het team dat het onderzoek uitvoert, is gespecialiseerd in het voorkomen en het behandelen van dergelijke problemen. De specialist die u deze behandeling heeft geadviseerd, weegt altijd de geringe kans op dergelijke complicaties goed af tegen de voordelen van de behandeling.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek radiologie (bereikbaar van 08.00 - 16.30 uur). U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten deze tijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC en vraagt u naar de dienstdoende assistent van radiologie.


Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.


Foldernummer: 0000600-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien