Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Sclerosering schildkliercyste met behulp van alcohol

Sclerosering schildkliercyste met behulp van alcohol


Een cystedrainage met sclerosering is een ingreep waarbij het cystevocht verwijderd wordt en waarbij er, met behulp van alcohol 96%, geprobeerd wordt om de cyste te laten samenvallen.

Voorbereiding


Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)

Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak.

Bloedverdunners

Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over de behandeling


Wat we gaan doen


Voor de exacte plaatsbepaling van de cyste maakt de radioloog gebruik van echografie. Als de cyste is leeg gezogen, dan wordt er alcohol 96% ingebracht om zo de cyste te laten samenvallen.

Wat is het doel?
Een sclerosering is een ingreep waarbij er een dun naaldje in een cyste (vochtophoping) wordt gebracht om het cystevocht uit het lichaam te verwijderen. Vervolgens wordt er alcohol 96% toegediend.

Verloop van de behandeling


Op de röntgenkamer kijken we met een echografie (geluidsgolven) waar het beste kan worden geprikt. Daarna desinfecteert (reinigen met alcohol) de laborant of radioloog uw hals. Vervolgens wordt met behulp van het echobeeld de cyste aangeprikt. Het is belangrijk dat u zo stil en rustig mogelijk blijft liggen. Het kan zijn dat de radioloog u vraagt om uw adem even in te houden. De radioloog zuigt het cystevocht eruit en dient daarna de alcohol 96% toe.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Als de behandeling klaar is dan moet u nog een uur in de wachtkamer blijven wachten om te zien of alles goed met u gaat. Daarna mag u weer naar huis. U krijgt een controle echo over 6 weken.


Bijwerkingen en complicaties


Er bestaat een zeer geringe kans op lekkage van alcohol naar de huid, dit is pijnlijk. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan, deze gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Een hele enkele keer komt het voor dat patiënten hoofdpijn- of duizeligheidsklachten krijgen van de alcohol 96% of er kan een voorbijgaande heesheid optreden.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten kantoortijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende radioloog.

Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000597-11_18


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien