Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Radiologie


Sclerosering niercyste(n) met behulp van alcohol

Sclerosering niercyste(n) met behulp van alcohol


Een cystedrainage met sclerosering is een ingreep waarbij een drain (slangetje) in een cyste (vochtophoping) wordt gebracht om het cystevocht uit het lichaam te verwijderen. Daarna wordt er, met behulp van alcohol 96%, geprobeerd om de cyste te laten samenvallen.

Voorbereiding


Opname
Voor deze behandeling wordt u opgenomen. Meestal is dit voor twee dagen. Op beide dagen mag u alleen lichte maaltijden gebruiken.

Voor vrouwen (zwangerschap, borstvoeding en dergelijke)

Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet de behandeling plaatsvinden binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie. Verander zo nodig uw afspraak. Intraveneus (direct in de ader) toegediende röntgencontrastmiddelen (met jodium) komen in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk, maar worden niet opgenomen door het maagdamkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloed verdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Kleding
Omdat er gewerkt wordt in een steriele omgeving is het noodzakelijk dat u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komt. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit.


Over de behandeling


Wat we gaan doen


Voor de exacte plaatsbepaling van de cyste maakt de radioloog gebruik van echografie of een CT-scan. Als de cyste leeg is wordt er middels CT-controle alcohol in de cyste gebracht om op deze manier de cyste samen te laten vallen.

Wat is het doel?
Een cystedrainage met sclerosering is een ingreep waarbij een drain (slangetje) in een cyste (vochtophoping) wordt gebracht om het cystevocht uit het lichaam te verwijderen.

Verloop van de behandeling


Dag 1
Op de röntgenkamer kijken we met een echografie (geluidsgolven) waar het beste kan worden geprikt. Daarna desinfecteert (reinigen met alcohol) de laborant of radioloog u en dekt u toe met steriele doeken. De radioloog geeft u eerst een prik voor de plaatselijke verdoving, dit kan gevoelig zijn. Daarna wordt met behulp van het echobeeld de cyste aangeprikt. Het is belangrijk dat u zo stil en rustig mogelijk blijft liggen. Het kan zijn dat de radioloog u vraagt om uw adem even in te houden. De prikopening wordt nu iets opgerekt, zodat het slangetje naar binnen kan worden gebracht. Wanneer het slangetje op de juiste plaats ligt, wordt deze met een hechting vastgezet op de huid en afgeplakt met een pleister. Vervolgens wordt aan het slangetje een opvangzakje gehangen om het cystevocht op te vangen. Als er meerdere te behandelen cysten zijn wordt deze procedure herhaald.

Naar de CT-kamer
Wanneer het slangetje in de cyste zit en het cystevocht eruit gelopen is, wordt u naar de CT-kamer gebracht. Hier komt u op de CT-tafel te liggen en wordt er een korte CT-scan gemaakt. Daarna wordt er voorzichtig contrastmiddel in de drain gespoten en moet u ongeveer twee keer omdraaien om het contrastmiddel goed te verspreiden. Vervolgens wordt er een nieuwe CT-scan gemaakt om te kijken of er eventueel lekkage is van het contrastmiddel richting de vrije buikholte. Als dat het geval is, wordt er geen alcohol 96% ingespoten. Als er geen lekkage te zien is dan wordt het contrastmiddel weer teruggezogen en wordt er alcohol 96% ingespoten. Daarna wordt u direct gevraagd om achtereenvolgens 5 minuten op uw rug, uw linker- en rechterzijkant en op uw buik te gaan liggen. Na ongeveer 15 tot 30 minuten wordt deze procedure nogmaals herhaald. Dit is belangrijk om de alcohol 96% overal goed zijn werk te kunnen laten doen. Hierna wordt u weer teruggebracht naar uw kamer.

Terug op uw kamer
Bedrust is niet noodzakelijk. Met het (de) slangetje(s) kunt u normaal bewegen. Als u wilt douchen, kunt u in overleg met de verpleging het gebied afplakken met een pleister.

Dag 2
De tweede dag wordt dezelfde procedure herhaald als op dag 1, maar dan zonder het maken van de CT-scan. Er wordt dus alleen alcohol 96% ingespoten en u komt weer achtereenvolgens 5 minuten op uw rug, uw linker- en rechterzijkant en op uw buik te liggen.

Na de behandeling


Nazorg en controles


Afhankelijk van de klachten krijgt u soms na 3 maanden een echografische controle.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de behandeling


Bij iedere drainplaatsing bestaat een kleine kans op een bloeding. De kans is echter zo klein dat u daar weinig tot geen last van heeft. Er bestaat een zeer geringe kans op lekkage van alcohol naar de vrije buikholte, dit is pijnlijk. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan, deze gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Een hele enkele keer komt het voor dat patiënten hoofdpijn- of duizeligheidsklachten krijgen van de alcohol 96%.

Na de behandeling thuis


Krijgt u thuis toch een complicatie? Belt u naar de polikliniek radiologie. U wordt dan doorverbonden met de physician assistent van interventie radiologie. Buiten kantoortijden belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende assistent van de radiologie.


Contact


Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.
Foldernummer: 0000596-11_19


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien