Logo Erasmus MC.
Topbalk beeld rechts.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst
PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Therapie met radioactief Lutetium (Lu-177-Octreotaat)

Therapie met radioactief Lutetium (Lu-177-Octreotaat)

PRRT behandelcentrum Rotterdam

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie. Deze therapie wordt gebruikt bij patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET) en andere zeldzame vormen van kanker. Door het toedienen van het radioactief eiwit Lutetium-177-Octreotaat bij de patiënt kunnen we tumoren met precisie behandelen. Dankzij deze behandeling verbetert in de meeste gevallen de kwaliteit van leven van patiënten snel. We hebben informatie over de therapie en de gang van zaken voor u op een rij gezet, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Radioactiviteit en straling


Veel radioactieve stoffen bestaan al zo lang als de aarde zelf. Ze zenden straling uit en zitten in de lucht, in de muren van uw huis, in het voedsel en ook in ons eigen lichaam. Dit is natuurlijke straling. Daarnaast is er ook kunstmatige straling. Deze gebruiken we bij uw behandeling met radioactief lutetium. In de Kernenergiewet heeft de overheid normen vastgelegd om mensen te beschermen tegen teveel straling. Een hoge dosis radioactiviteit en straling is gevaarlijk. De dosis radioactiviteit waaraan u wordt blootgesteld, is echter zo laag dat er geen nadelige gevolgen van zijn te verwachten.

Waarom wordt u opgenomen?


Na de therapie met radioactief lutetium plast u een groot deel van de radioactieve stof weer uit. U wordt bij ons opgenomen omdat:

Voorbereidingen


Wat neemt u mee?


Om uw opname zo soepel mogelijk te laten verlopen, neemt u mee:
Let op: neemt u vooral geen waardevolle spullen mee tijdens uw opname.

Verder neemt u mee:
Tussen de maaltijden door kunt u eten en drinken wat u thuis gewend bent. Wij zorgen voor koffie, thee, limonade en vruchtensap.

De dag van de opname


Op de dag van opname meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van nucleaire geneeskunde (Cb-206).
Als u zwanger bent, of denkt te zijn, mag u de therapie met radioactief jodium beslist niet ondergaan. Er wordt op de dag van opname bij alle vrouwelijke patiënten in de leeftijd tussen 12 en 55 jaar dan ook standaard een zwangerschapstest gedaan.

De kliniek - Ca2


Ca-2 bestaat uit 8 eenpersoonskamers en een loungeruimte. Overal kunt u gebruik maken van onze gratis wifi.

1persoonskamer
Eenpersoonskamer
lounge
Lounge met keuken

Lounge
In de loungeruimte kunt u overdag terecht om wat te drinken en te ontspannen, maar u kunt er ook uw maaltijd gebruiken. Er is een keuken voor gezamenlijk gebruik waar u zelf uw ontbijt en lunch klaarmaakt (wij zorgen voor brood, beleg en drinken). De warme maaltijd bestelt u via de tablet op uw kamer. Als het om bepaalde redenen niet mogelijk is om in de lounge te verblijven, serveren we de maaltijden in uw kamer.

Oproepsysteem
U krijgt een persoonlijk alarmbandje met een oproepsysteem. Als u een vraag heeft of als u hulp nodig heeft, drukt u op de rode knop. Ook naast uw bed bevindt zich een oproepsysteem.

Let op: Tijdens uw verblijf mag u geen bezoek ontvangen.

Uw verblijf in de kliniek


Tijdens de opname zorgt u volledig voor uzelf. Dat betekent ook dat uw kamer en badkamer niet worden schoongemaakt: u houdt het zelf netjes. Dat geldt ook voor de gezamenlijke loungeruimte en de keuken.

Let op:
In het Erasmus MC is roken verboden. Uw behandelend arts kan u eventueel een nicotinepleister voorschrijven.

Tips omtrent kleding

Uw kleding kan door urine, speeksel, braaksel of bloed besmet raken met radioactiviteit.

Over de behandeling met radioactief lutetium


Mogelijke bijwerkingen


Mogelijke bijwerkingen direct of na de behandeling:
Mogelijke bijwerkingen op de lange termijn
In het PRRT Behandelcentrum Rotterdam zijn inmiddels meer dan 1700 patiënten behandeld. Bij 1,5% van de patiënten werd op langere termijn ernstige bijwerkingen gezien, namelijk ernstige verslechtering van de beenmergfunctie of het ontstaan van leukemie.

Resultaten


Er zijn sterke aanwijzingen dat patiënten die zijn behandeld met Lutetium-177-Octreotaat langer leven. Zie 'Contact' voor een weblink naar de resultaten.

Belangrijk!


Naar huis


Op de dag na de therapie meten wij 's ochtends tussen 08:00 en 09:00 uur het stralingsniveau. Op basis hiervan bepalen we het aantal dagen waarop de leefregels van toepassing zijn. Hierna maken we een lutetiumscan. Aan het eind van de ochtend mag u naar huis, mits het stralingsniveau onder de limiet is.

Leefregels thuis


Op het moment dat u naar huis gaat, is het stralingsniveau zo laag, dat het risico voor uw omgeving minimaal is. Wel moet u na uw ontslag gedurende een aantal dagen wat leefregels in acht nemen. Bij ontslag krijgt u een brief mee waar deze leefregels in staan, en hoe lang u zich eraan moet houden. Hieronder noemen we ook algemene leefregels, maar volgt u de regels zoals ze in de brief bij uw vertrek staan beschreven. Het kan zijn dat er iets is veranderd, of dat u aanvullende persoonlijke adviezen meekrijgt.

Onderstaande leefregels zijn vastgesteld door de overheid, samen met alle specialismen nucleaire geneeskunde in Nederland. Alle Nederlandse ziekenhuizen geven deze regels mee aan hun patiënten. De leefregels moeten ervoor zorgen dat buitenstaanders, en met name huisgenoten, geen hogere stralingsdosis van u ontvangen dan wettelijk is toegestaan.

Het weten waard


Uw huisgenoten kunnen van u een geringe stralingsdosis ontvangen, omdat er bij u nog wat radioactiviteit is achtergebleven. Deze achtergebleven radioactiviteit is echter niet overdraagbaar en u kunt uw huisgenoten dan ook niet ‘besmetten’ met radioactiviteit. Uw huisgenoten mogen daarom wel contact hebben met kinderen of zwangeren. Vergelijk de achtergebleven radioactiviteit/straling met de warmte van een kachel; uw huisgenoten kunnen de warmte wel voelen, maar niet meenemen.

De dosisgrenzen in de wet zijn dus ultra veilig gesteld en gelden alleen voor personen. Huisdieren leven in de regel veel korter dan de mens en hoeven geen schadelijke effecten te verwachten. Ten aanzien van uw huisdieren hoeft u geen maatregelen te nemen.

Heeft u nog vragen?


Met medische vragen kunt u altijd terecht bij uw (behandelend) arts. Mocht u nog vragen hebben over straling en/of risico's dan kunt u tijdens kantooruren via het onderstaande telefoonnummer contact opnemen en vragen naar de stralingsdeskundige van nucleaire geneeskunde.

Contact


Nucleaire geneeskunde
(010) 704 0132

www.net-kanker.nl
www.net-kanker.be

Stichting NET-groep
Rosa Spierstraat 161, 2135 TS Hoofddorp
(06) 835 900 27

www.prrt.nl voor aanvullende informatie over de behandeling met Lutetium-177-Octreotaat.
www.prrt.nl/prrt-en-net/resultaat/ voor resultaten van de behandeling.


Foldernummer: 0000011-01_20


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien